logo

Vinul produs anul acesta este tocmai bun pentru maturare, enologi


https://www.ipn.md/ro/vinul-produs-anul-acesta-este-tocmai-bun-pentru-maturare-enologi-7966_1000582.html

Condiţiile climaterice aspre din anul curent s-au răsfrânt şi asupra viţei de vie. Mulţi viticultori spun că recoltează mai puţini struguri, însă sunt mulţumiţi de calitatea lor. Strugurii sunt foarte dulci, sunt mai aromaţi ca în alţi ani şi vinul produs este tocmai bun pentru maturare. Preşedintele Uniunii Oenologilor din Moldova, Gheorghe Arpentin, a declarat pentru Info-Prim Neo că recolta a fost influenţată de 3 factori climaterici: îngheţurile din iarnă, care au afectat în special soiurile roşii, apoi, în timpul înfloririi ba a fost frig, ba ploi, iar vara a fost aridă. Potrivit lui Arpentin, deşi la cantitate producătorii au de pierdut, din strugurii de anul acesta pot fi făcute vinuri de bună calitate, bune pentru maturare. Preţurile vor fi influenţate de cantitatea de struguri. „La unele soiuri preţurile chiar s-au dublat. Dacă preţul la materia primă s-a majorat, acesta va influenţa şi preţul la vinuri”, a specificat Gheorghe Arpentin. Ion Luca, preşedintele Asociaţiei micilor producători de vinuri din Moldova, a declarat că recolta de viţa de vie este mai mică ca în alţi ani, dar speră la o calitate foarte bună a vinurilor produse şi că aceasta va compensa cheltuielile. Constantin Sârghi, preşedintele Uniunii producătorilor şi exportatorilor de vinuri din Moldova, a spus că încă este prematur să se vorbească despre cât de puţină poamă s-a cules anul acesta. „Într-adevăr strugurii sunt mai puţini în masă, ei sunt mai uşori din cauza secetei. Dacă roadă este mai puţină, nu înseamnă că ea automat este mai calitativă. În unele zone anumite soiuri sunt mai bune, iar altele mai rele”, a spus Constantin Sârghi. Potrivit producătorului, în acest an a fost nevoie de mai multă muncă la plantaţii pentru a avea rodă bună. Iarna butucii trebuiau să fie îngropaţi în pământ, mai ales în locurile expuse gerului, să fie irigat solul unde seceta a fost mai severă. De asemenea, a fost nevoie de o nouă tehnologie la curăţarea viţei de vie. „Aceste lucrări necesită forţă de muncă şi cheltuieli suplimentare”, a specificat preşedintele Uniunii producătorilor şi exportatorilor de vinuri. Constantin Sârghi a mai spus că, din discuţiile cu vinificatorii italieni şi francezi, a înţeles că anul acesta va fi unul specific pe piaţă, însă producătorii trebuie să fie atenţi la cum va varia preţul deoarece, odată cu majorarea acestuia, scade cererea consumatorilor.