logo

Vinul – cartea de vizită a Republicii Moldova


https://www.ipn.md/ro/vinul-cartea-de-vizita-a-republicii-moldova-7966_1030020.html

Industria de vinificaţie este foarte importantă pentru economia Republicii Moldova, iar vinurile moldoveneşti sunt cartea de vizită a ţării. Acest sector oferă zeci de mii de locuri de muncă şi reprezintă produsul de bază al ţării pentru export. Astfel de aprecieri au făcut oficialii şi diplomaţii prezenţi la deschiderea Zilei Naţionale a Vinului, care se desfăşoară pe 1 şi 2 octombrie în centrul capitalei, transmite IPN.

Premierul Pavel Filip a remarcat că vinul este băutura zeilor, un produs cu care cetăţenii moldoveni se pot mândri. „Vinurile noastre sunt apreciate în ţară şi peste hotare, mă mândresc că vinurile noastre primesc cele mai înalte distincţii la festivalurile internaţionale. Vinurile prezentate aici sunt cunoscute şi de mulţi oficiali străini care le apreciază. Vă asigur de toată deschiderea şi susţinerea Guvernului”, a spus oficialul.

Ministrul agriculturii, Eduard Grama, a declarat că ediţia din acest an a Zilei Naţionale a Vinului este un omagiu adus oamenilor care lucrează zi de zi în domeniu. „Sectorul vitivinicol este unul dintre cele mai importante şi competitive din Moldova, care asigură locuri de muncă pentru zeci de mii de oameni. Tot mai multe vinării sunt reconstruite, se investeşte în modernizarea domeniului, iar aceasta contribuie la dezvoltarea ţării”, a spus ministrul.

Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, a spus că pentru două zile Chişinăul va fi capitala mondială a vinului, a turismului, a gastronomiei. „Este un eveniment major de promovare a ţării, a devenit un simbol al ţării. Un eveniment de aşa anvergură poate fi organizat doar cu eforturi comune. Continuă să se investească în acest sector pentru a crea noi vinuri de calitate”, a subliniat Gheorghe Arpentin.

Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, a remarcat că personal a descoperit vinurile moldoveneşti câţiva ani în urmă şi a rămas impresionat de calitatea şi de personalitatea lor. „Vinurile au adus producătorilor recunoaştere la nivel internaţional, premii internaţionale. Moldova trebuie să se mândrească cu vinurile sale, cu oamenii muncitori care le produc şi cu ospitalitatea de care dau dovadă”, a spus diplomatul.

Ziua Naţională a Vinului este la a XV-a ediţie.