logo

Vinificatorii din Moldova şi-au învăţat lecţia, preşedintele Uniunii Oenologilor


https://www.ipn.md/ro/vinificatorii-din-moldova-si-au-invatat-lectia-presedintele-uniunii-oenologilor-7966_1007651.html

Un eventual embargou al vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă nu va avea impactul celui din 2006, consideră preşedintele Uniunii Oenologilor din Republica Moldova, Gheorghe Arpentin. Într-un interviu la postul de radio Europa Liberă, Arpentin a spus că, după sistarea exporturilor de vinuri pe piaţa rusă, în 2006, companiile vinicole din Moldova „au învăţat anumite lecţii”, multe din ele şi-au diversificat pieţele de desfacere a producţiei, partenerii de afaceri. A fost îmbunătăţit esenţial controlul asupra loturilor de vin exportate, transmite IPN.

Arpentin consideră că nu există temei pentru un nou embargo, iar acuzaţiile recente ale partenerilor ruşi privind calitatea producţiei alcoolice moldoveneşti au subtext politic. În opinia sa, o posibilă interzicere a livrărilor pe piaţa rusă va aduce totuşi pierderi importante întreprinderilor moldoveneşti, multe din care se află în proces de retehnologizare, de restructurare a procesului de producţie.

Exporturile în Federaţia Rusă constituie aproximativ 35% din toată producţia. Dar producătorii moldoveni exportă vinuri şi în alte ţări din CSI – în Belarus, Kazahstan, Ucraina. Dacă embargoul se va extinde şi pe pieţele altor ţări care fac parte din Uniunea Vamală, atunci prejudiciul va fi cu mult mai mare, deoarece Moldova exporta în actualmente 60% din toată producţia vinicolă pe pieţele tradiţionale.

În ceea ce priveşte exportul de vinuri pe piaţa Uniunii Europene, preşedintele Uniunii Oenologilor a spus că Moldova va valorifica cotele care îi sunt oferite în baza preferinţelor comerciale autonome. S-au intensificat acţiunile de promovare a vinurilor moldoveneşti pe piaţa comunitară. Cea mai mare parte a exporturilor de vinuri moldoveneşti se face pe piaţa ţărilor din Europa Centrală.

„Nu este credibil să spunem că suntem o ţară vinicolă, dacă consumăm bere şi vodcă la masă. În acest sens, vinul a fost declarat produs alimentar, a fost introdus accizul zero la comercializarea vinurilor din struguri. Nu am statistica generalizată, dar se vorbeşte de o creştere a vânzărilor cu 5-6 mln sticle de vin în anul curent. Dar acesta e primul an, vom vedea pe termen mediu ce efect vor da aceste măsuri. Unele companii au deja un segment solid pe piaţa internă”, a subliniat Arpentin.

Potrivit datelor statistice, dacă în 2005, adică până la embargoul din 2006, Republica Moldova, exporta vin şi must din struguri în Federaţia Rusă de 207 mln dolari, atunci în 2012 exportul a constituit 40,4 mln dolari. Potrivit unui comunicat al serviciului sanitar rus Rospotrebnadzor, peste 28 de mii de litri de producţie alcoolică importată din Moldova de la începutul acestui an nu a corespuns exigenţilor cerute de piaţa rusă. Acest volum reprezintă 0,1% din totalul producţiei exportate de Republica Moldova în Federaţia Rusă.