Vinificatorii cer desovietizarea modului de gândire a celor care administrează ramura
https://www.ipn.md/ro/vinificatorii-cer-desovietizarea-modului-de-gandire-a-celor-care-administreaza-7966_979142.html
Problema vinurilor noastre nu este legată de calitate, ea este legată de costuri, a menţionat Ion Vîrtosu, directorul întreprinderii Dionysos - Mereni, în cadrul unei întâliri, pe care au avut-o reprezentanţii întreprinderilor vitivinicole cu premierul Vlad Filat, Vîrtosu a spus că în Moldova cultivarea viţei de vie a rămas la nivelul anilor 1970-1980, manoperă multă şi preţ de cost înalt, care se reflectă şi asupra producţiei vinicole. Iar cei care administrează ramura au grija doar să reglementeze relaţiile în ramură, notează Info-Prim Neo.
„Voi trebuie să faceţi aceasta, voi trebuie să faceţi cealaltă, că dacă nu - vă retragem licenţa. Controale peste controale, jurnale peste jurnale, ţinem la întreprinderi atâta lume ca să producă hârtii - una pentru fisc,una pentru CCCEC, iar oameni trebuie plătiţi. Agenţii economici lucrează pentru toţi, să iei puşca în mîini, nu alta, şi să te duci la hotar ca să nu treacă contrabanda. Ne-am săturat de reglementări până peste cap. Legislaţia României în domeniu e pe 6 pagini, la noi e un talmud de 30 de pagini şi toate cu reglementări. De ce nu se scrie simplu, ce nu se poate şi noi vom şti precis ce se aşteaptă de la noi. Vrem ca statul să fie preocupat de crearea unui mediu normal de afaceri, dar nu să fie concentrat pe reglementări şi controale”, a specificat el.
Vîrtosu a mai menţionat că şi criteriile la certificarea producţiei vinicole, inclusiv cea exportată în Rusia, trebuie să fie clar stabilite şi negociate cu autorităţile de resort ruseşti.
„Dacă ruşii vor vin de calitate, trebuie să achite un preţ mai bun, dacă vor vin ieftin, organele de certificare trebuie să stabilească doar dacă acest produs este inofensiv sau nu, acesta e rolul lor, nu trebuie să intervină între vânzător şi cumpărător, căci nu poţi să vinzi vinul de elită la preţul de câteva ruble”.
Mai mulţi conducători de întreprinderi care şi-au expus opinia în cadrul întâlnirii au spus că preţurile, percepute de autorităţile de certificare sunt mari, de asemenea, costă mult tot felul de instrucţiuni, timbre, care sunt obligaţi să le procure şi care se reflectă asupra preţului producţiei finite, făcând-o necompetitivă. Ei au semnalat repetat unele bariere la exportul producţiei, impuse atât de autorităţile ţărilor în care se fac exporturile, cât şi de cele autohtone.
Şi Feodosie Borş, director al întreprinderiiDoina-Vin, a spus că majoritatea întreprinderilor de vinificaţie se află în imposibilitatea de a rambursa creditele de la bănci conform graficilor stabilite. Atât el, cât şi alţi participanţi la discuţie au propus să fie identificată o soluţie pentru a fi reeşalonate aceste credite. În total, suma creditelor este de 1,3 mlrd lei.
Pe de altă parte, stocurile de producţie vinicolă vor constitui la sfârşitul acestui an
circa 30 mln decalitri, iar piaţă pentru desfacerea acestei producţii nu este. De asemenea, s-a menţionat despre datoriile mari ale întreprinderilor faţă de producătorii de struguri.
În cadrul dezbaterii, au mai fost evidenţiate unele carenţe în subvenţionarea sectorului viticol.
Dorin Drăguţanu, guvernator al BNM, a spus că băncile au lichidităţi şi că ele ar fi mult mai bucuroase ca cele 2,8 mlrd lei, pe care le ţin cu o dobândă de 2% la BNM, să le ofere vinificatorilor cu o dobândă mai mare. Dar e necesar să fie prezentate proiecte viabile şi argumente, care le-ar convinge să facă lucrul acesta, căci băncile tot sunt agenţi economici. La moment, ponderea creditelor oferite sectorului este mică şi constituie doar 5 la sută în totalul de credite acordate de bănci. Totodată, Banca Naţională a Moldovei a acordat 1,8 mlrd lei băncilor comerciale pentru creditarea sectorului real al economiei, fapt ce a contribuit la reducerea ratei dobânzii la creditele bancare de la 23% la 19%.
Premierul Vlad Filat a spus că recent a plecat la Moscova un grup de experţi, care va negocia cu autorităţile ruse eliminarea barierelor în calea exportului producţiei moldoveneşti, în special, a vinurilor şi altor băuturi alcoolice, iar astăzi li s-a alăturat ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Valeriu Cosarciuc.
El a spus că recent Guvernul a anulat aplicarea mărcii comerciale de stat la exportul de produse vinicole, urmând ca parlamentul să opereze modificări la legislaţie în acest sens.
„Guvernul are rolul de a asigura funcţionalitatea statului în întregime şi în acest context se vor depune eforturi pentru sprijinirea tuturor agenţilor economici ce activează în R. Moldova. Nu putem să avem privilegiaţi, să restructurăm doar creditele vinificatorilor. Însă, sper că vom avea mai multe întrevederi, şi în cadrul acestora vor identifica soluţii de depăşire a problemelor”, a relevat prim-ministrul.