logo

Vineri, 2 octombrie, începe campania electorală


https://www.ipn.md/ro/vineri-2-octombrie-incepe-campania-electorala-8008_1076539.html

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie începe de vineri, 2 octombrie. Potrivit Codului Electoral, este perioada în care este permisă agitația electorală cu scopul de a-i determina pe alegători să-și exprime voturile pentru alegerea unui sau altui concurent electoral. Agitația electorală se admite numai după înregistrarea concurentului electoral de către organul electoral, transmite IPN.

Candidații au dreptul să supună discuțiilor libere și sub toate aspectele programele electorale ale concurenților electorali, calitățile politice, profesionale și personale ale candidaților. De asemenea, ei pot face agitație electorală în cadrul adunărilor, mitingurilor, întâlnirilor cu alegătorii, prin intermediul mijloacelor de informare în masă, prin expunerea de afișe electorale sau prin intermediul altor forme de comunicare.

Modalitatea plasării în condiții egale a publicității electorale pe panourile publicitare, inclusiv pe cele aflate în proprietate privată, se aprobă de Comisia Electorală Centrală și se aduce la cunoștința publică concomitent cu începerea perioadei electorale.

Concurenții electorali pot organiza întâlniri cu alegătorii, autoritățile administrației publice locale fiind obligate să asigure posibilitatea desfășurării unor astfel de întâlniri în termene și în condiții egale. Organele electorale pot fi sesizate în cazul neregulilor constatate în legătură cu organizarea și desfășurarea întâlnirilor.

Candidații nu pot folosi mijloacele și bunurile publice – resurse administrative – în campaniile electorale. Totodată, autoritățile sau instituțiile publice și cele asimilate acestora nu pot transmite sau acorda concurenților electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract, în condiții de egalitate pentru toți concurenții electorali.

Nu pot fi utilizate în scop de publicitate electorală imagini ce reprezintă instituții de stat sau autorități publice, atât din țară cât și de peste hotare, ori organizații internaționale.

Concurenților electorali le este strict interzis să implice sub orice formă persoanele care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova în acțiunile de agitație electorală.

În ziua alegerilor nu se admite nici un fel de agitație electorală în incinta secției de votare sau la intrarea în localul secției de votare.