logo

Victoria Nuland l-a felicitat pe Pavel Filip pentru progresele guvernării


https://www.ipn.md/ro/victoria-nuland-l-a-felicitat-pe-pavel-filip-pentru-progresele-7965_1029819.html

Consolidarea Dialogului Strategic moldo-american a constituit subiectul principal al discuţiei la întrevederea premierului Pavel Filip cu adjunctul secretarului de stat SUA, Victoria Nuland. Întâlnirea a avut loc în contextul participării delegaţiei Republicii Moldova la Segmentul Înalt al Adunării Generale a ONU, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă remis de executiv se menţionează că Pavel Filip a mulţumit părţii americane pentru susţinerea constantă acordată Republicii Moldova în parcursul ei european, dar şi pentru asistenţa financiară în implementarea a diferite proiecte.

Şeful Cabinetului de miniştri a informat oficialul american despre situaţia social-politică din Republica Moldova, precizând că au fost realizate peste 90% din prevederile Foii de parcurs privind agenda de reforme. La fel, s-a reuşit negocierea unui staff level agreement cu Fondul Monetar Internaţional, iar în octombrie urmează să fie semnat Acordul cu FMI.

Pavel Filip a vorbit şi despre reformele promovate de executiv, în special reforma administraţiei publice, a Guvernului, reforma administrativ-teritorială şi cea a sistemului de pensii. „Până acum clasa politică s-a temut să promoveze aceste reforme pentru a nu-şi pierde electoratul. Prioritatea mea nu este carieră politică, astfel că voi face tot posibilul pentru a realiza aceste reforme importante pentru modernizarea ţării”, a accentuat premierul.

Adjunctul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, a menţionat că apreciază munca depusă de Guvern. „Felicit Guvernul de la Chişinău pentru rezultatele obţinute. Aţi dat dovadă de curaj. Mergeţi înainte şi aveţi deplinul nostru suport în realizarea reformelor”, a declarat Victoria Nuland. Oficialul american a îndemnat executivul să nu rateze şansa oferită de FMI şi Comisia Europeană şi să realizeze toate condiţiile negociate. Pavel Filip a dat asigurări că toate condiţiile FMI vor fi îndeplinite în termenele stabilite.

Părţile au discutat, de asemenea, despre situaţia regională şi evoluţiile în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean. Pavel Filip a reiterat importanţa sprijinului constant al SUA în asigurarea păcii şi stabilităţii în Republica Moldova.

La rândul său, Victoria Nuland a reiterat disponibilitatea ţării sale de a susţine şi în continuare integritatea teritorială a Republicii Moldova şi rezolvarea pe cale paşnică a problemei transnistrene.