logo

Victoria Cociug: Banii Comisiei Europene, prin programul Orizont Europa, se regăsesc în salariile cercetătorilor


https://www.ipn.md/ro/victoria-cociug-banii-comisiei-europene-prin-programul-orizont-europa-8004_1107362.html

Apartenența Republicii Moldova la programul Orizont Europa are beneficii concrete asupra bugetului de stat, respectiv, asupra bugetarilor. Declarația aparține prorectorului ASEM, Victoria Cociug, și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „Integrarea europeană a cercetării din Republica Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit prorectorului ASEM, din fondurile Comisiei Europene sunt achitate salariile cercetătorilor, o parte din sumă ajungând, prin taxe și impozite, în bugetul de stat.

Prorectorul Academiei de Studii Economice spune că cea mai mare provocare cu care se confruntă cercetătorii din Republica Moldova este să concureze  pe plan european cu cercetători notorii din state înalt dezvoltate.

„Scrierea unui proiect nu ține doar de aspecte materiale, ci e mai mult o provocare să încerci să vezi dacă ești suficient de capabil să ții pasul cu marii cercetători din lume. Să preiei experiență în scrierea proiectelor este un proces de lungă durată, are loc transferul de cunoștințe în comunicarea cu autoritățile europene care evaluează. Noi suntem încântați de aceste posibilități. Ne bucurăm că Oficiul Orizont Europa, format de curând, ne vine în ajutor. Ne face training-uri, invită cercetătorii la diferite workshop-uri la care participă personalități în scrierea proiectelor din străinătate”, a spus prorectorul Academiei de Studii Economice, Victoria Cociug.

Prorectorul Academiei de Studii Economice a explicat că domeniul economic este aferent tuturor domeniilor de cercetare. În acest context, instituția de învățământ pe care o reprezintă aplică pentru multiple proiecte în cadrul Programului Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare.

„Noi putem participa în diverse cercetări, de la medicină la tranziția verde. Ultimul proiect scris și depus de noi este proiectul pe microgriduri, care nu este un proiect economic, dar s-a făcut o cercetare de impact asupra economiei. Toate domeniile care pot fi finanțate, sunt demonstrate de economiști că este nevoie să se aloce finanțare pentru ele. De aceea, economia se găsește oriunde. Dar sunt și cercetări specifice economice. De economie depinde dacă vor exista bani și pentru cercetare. Deci, este o conexiune foarte strânsă. De aceea, în proiectele înaintate, cercetările economice sunt puse destul de frecvent”, a mai spus Victoria Cociug.

Potrivit datelor Oficiului Orizont Europa, Republica Moldova a obținut din partea Comisiei Europene, prin intermediul acestui program, 5,38 milioane de euro. Prorectorul ASEM a explicat că banii se regăsesc în bugetul de stat, prin contribuțiile la fondurile de asigurări sociale și medicale. De asemenea, banii Uniunii Europene sunt investiți în cercetări și studii care, pe termen lung, contribuie la îmbunătățirea calității vieții oamenilor.

„Salariile achitate de Comisia Europeană cercetătorilor sunt plătite aici cu 24% care este distribuit fondului social care merge pentru achitarea pensiilor. Din aceleași salarii are loc suplinirea cu 9% a fondului de asigurare medicală, sunt și impozite pe venit. Cu cât e mai mare suma salariilor cercetătorilor, cu atât mai mari sunt și defalcările mai departe, care vin de la Comisia Europeană și ajung în bugetul de stat. Dar nu este vorba doar de bani. Acești bani vin pentru a crea o cunoștință nouă sau o descoperire. Misiunea noastră este să știm cum să o dezvoltăm mai departe. Odată născut acest copil, în urma unui proiect de cercetare, el trebuie crescut. Orice mecanism descoperit trebuie implementat la nivel local ca fiecare să simtă beneficiile”, explicat prorectorul ASEM.

„Dezbaterea publică „Integrarea europeană a cercetării din Republica Moldova” este ediția a zecea, realizată în cadrul proiectului „Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”, cu sprijinul Fundației Soros Moldova.