logo

Victoria Bucătaru: Partenerii europeni aşteaptă realizări concrete


https://www.ipn.md/ro/victoria-bucataru-partenerii-europeni-asteapta-realizari-concrete-7978_1026078.html

Partenerii europeni se aşteaptă nu doar la o foaie de parcurs, precum cea care a fost prezentată de noul Guvern, dar şi la nişte realizări concrete. Ei conştientizează faptul că Republica Moldova trece printr-o criză politică şi economică foarte grea, dar în acelaşi timp, mesajele care au fost transmise sunt unele foarte dure. Declaraţia aparţine directoarei de programe de la Asociaţia pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru, şi a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

„Cu siguranţă au fost impuse şi nişte termene, trebuie realizate anumite reforme, dar şi paşi concreţi până în luna iulie. De asemenea, s-a menţionat faptul că cele mai importante domenii asupra cărora trebuie să se atragă atenţia este în primul rând transparenţa, eficacitatea instituţiilor de forţă şi juridice”, a menţionat Victoria Bucătaru. În opinia sa, e nevoie să se realizeze progrese în ceea ce priveşte fraudele bancare, un subiect care este foarte important pentru partenerii europeni.

Victoria Bucătaru a declarat că la fel de important este ca elitele politice de la Chişinău să-şi dea seama că în cazul în care nu se vor face schimbări esenţiale în diferite domenii, în reformele cheie care trebuie realizate conform Acordului de Asociere, atunci pur şi simplu această încredere pe care au avut-o până acum partenerii europeni şi care a fost pierdută, nu va fi recăpătată în curând. „Să ştiţi că nici partenerii noştri europeni deja nu mai cred în mesaje declarative, şi acest lucru a fost demonstrat şi în urma recomandărilor care au fost date de Comisia Europeană, dar şi la reuniunea Consiliului de Asociere”, a afirmat Victoria Bucătaru.

Potrivit Victoriei Bucătaru, Consiliul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană este o platformă de comunicare foarte importantă. Acesta a fost creat după ce a fost semnat Acordul de Asociere, acum un an. În opinia sa, şedinţele Consiliului trebuie să fie luate în serios pentru că anume în cadrul acestei reuniuni partenerii europeni îşi exprimă poziţiile referitor la progresele pe care le realizează Republica Moldova. Potrivit ei, anume la această reuniune Moldova a primit mai puţine mesaje de încurajare şi au fost expuse mai multe condiţionalităţi.