logo

Victor Stepaniuc: Guvernanții trebuie să țină cont de toți actorii geopolitici


https://www.ipn.md/ro/victor-stepaniuc-guvernantii-trebuie-sa-tina-cont-de-toti-8004_1084975.html

Dialogul între Republica Moldova și UE s-a activizat în ultimele luni. Dar euforia post-electorală pe care o are actuala guvernare a demonstrat că dialogul cu actorii geopolitici are loc numai cu cei occidentali. „Noi trebuie să înțelegem, că Republica Moldova se află într-un spațiu, asupra căruia influențează și alți actori, inclusiv Rusia, și în această direcție nu s-a făcut aproape nimic”, a declarat Victor Stepaniuc, ex-vicepremier, politolog, în cadrul dezbaterii publice la tema „Despre ce este, cum evoluează și ce șanse are noul dialog UE-Moldova?”, organizate de IPN. Victor Stepaniuc a arătat, că ținând cont de faptul că urmează să fie adoptată legea bugetului pentru anul viitor, întâlnirile președintelui cu diferiți actori, vizita primului ministru Gavrilița la Bruxelles au avut în vedere prioritar acest subiect.

„Așa cum s-au făcut vizite în țările vecine și la Bruxelles, tot așa în aceste 10 luni, președintele trebuia să găsească timp să plece la Moscova. Vizita lui Kozak la Chișinău a fost un semnal, dar acesta nu este de ajuns. Economia noastră, mai ales sectorul agrar, sectorul energetic sunt legate cu Rusia. Problema gazului, a contractului respectiv, trebuia abordată în tot acest timp”, a menționat Victor Stepaniuc. El a notat, că „președintele și guvernarea actuală la general au făcut pași care au atins interesele Rusiei și cred că Rusia este deranjată. Cu Rusia trebuie de discutat echilibrat. Trebuie să chemăm guvernanții să fie mai atenți și să aibă o expertiză mai bună”. „Președintele are realizări, dar nu a făcut unele lucruri, ceea ce va dăuna dezvoltării țării în următoarele luni. De aceea, anul 2022 poate fi unul complicat”, a menționat expertul.

„Societatea moldovenească este divizată. Nicio țară din zonă nu are atâtea linii de divizare. Noi suntem prea divizați”, a menționat Victor Stepaniuc. De aceea, „Este necesară o politică externă pragmatică. Politica externă este o continuare a politicii interne”. În acest context, guvernanții trebuie să rezolve o listă de probleme interne: conflictul cu o parte dintre pedagogi (cu referire la testele COVID), ameliorarea situației în domeniul sănătății, dar e vorba și de principii generale: respectul față de statul de drept. „Trebuie să ne clarificăm cum dezvoltăm țara: cu metode democratice, sau cu metode agresive. Reforme moldovenii au văzut foarte multe”. Referindu-se la schimbarea procurorului general prin metoda ce a fost aplicată, Victor Stepaniuc a declarat: „Ce pot să gândesc eu? Că viitoarea guvernare va spune: aceștia nu sunt procurorii noștri; cei de la Comisia Electorală Centrală nu-s ai noștri, fiindcă ei au fost puși de un partid. O jumătate din Curtea Constituțională nu-s ai noștri. Și atunci iar vom continua așa-numitele reforme”.

Referindu-se la mai multe probleme ce trebuie abordate de guvernare, Victor Stepaniuc a menționat problema transnistreană, în care nu au fost făcut progrese, din contră, au apărut tensiuni, gestionarea proastă a problemei prețurilor la motorină și benzină, medicamente, pâine etc.. „Nu există un control al prețurilor”, a menționat expertul. „Există necesitatea ca președintele și primul ministru să viziteze raioanele țării, să vadă ce se întâmplă în fiecare domeniu”, a adăugat Victor Stepaniuc.

Dezbaterea publică la tema „Despre ce este, cum evoluează și ce șanse are noul dialog UE-Moldova?”, a fost organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.