logo

Victor Stepaniuc: Avem caracteristicile unui guvern de salvare națională


https://www.ipn.md/ro/victor-stepaniuc-avem-caracteristicile-unui-guvern-de-salvare-nationala-8004_1069701.html

Victor Stepaniuc, istoric, politolog și ex-viceprim-ministru, susține că experiența Republicii Moldova în ceea ce ține de un guvern tehnocrat, minoritar este nesemnificativă. Un adevărat guvern minoritar, spune politologul, avem abia acum, fiindcă precedentul a avut consolidată o majoritate, care permanent i-a susținut toate proiectele. „Avem caracteristicile unui guvern de împăcare națională, de salvare națională. Deși el de iure are doar susținerea socialiștilor, dar eu cred că și celelalte forțe politice o să poată să se înregimenteze în mai multe proiecte”. Opinia a fost exprimată la dezbaterile publice „Guvernul tehnocrat și minoritar ca soluție: avantaje și riscuri”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Potrivit lui Victor Stepaniuc, nu se știe cum vor proceda în cazul Guvernului Chicu alte partide parlamentare, în afara de PSRM, care ar putea să pună condiții. „Eu cred că anumite legi, proiecte vor fi votate de Partidul Democrat, poate chiar cele mai multe. Dar foarte probabil este că o să voteze și cei de la ACUM, fiindcă atunci când o să pornească proiectele sociale, ei nu au cum să voteze împotrivă”. De asemenea, vor urma și legi legate de sistemul judecătoresc, lupta împotriva corupției și, în opinia sa, deputații din ACUM nu vor putea să nu voteze. Și aceasta pentru că, potrivit lui, guvernul minoritar nu s-a dezis de prevederile din programul executivlui precedent.

„Membrii acestui guvern se anunță tehnocrați. Ei într-adevăr nu sunt membri de partid, sunt consilieri prezidențiali. Adică au fost consilieri prezidențiali, dar nu doar, pentru că ei au experiență de lucru în autoritățile publice centrale”, a declarat politologul.

Potrivit lui, formarea Guvernului minoritar în luna noiembrie s-a datorat nu doar „factorului Igor Dodon”, dar și a „factorului Maia Sandu” și a echipei acesteia. „Cuvântarea Maiei Sandu în ziua când s-a discutat moțiunea de cenzură la Parlament, a fost una absolut inadecvată. Orice specialist în tehnologii politice care a ar asistat-o pe fostul premier, trebuia să-i spună că există trei variante de decizii în Parlament: de votare a moțiunii, nevotare și suspendare a moțiunii. Dar Dumneaei a decis să plece”, a spus istoricul. El susține că deține informații potrivit cărora decizia despre plecarea Maiei Sandu a fost montată în ultima zi, iar președintele Igor Dodon a fost pregătit pentru aceasta: „Factorul Maia Sandu și greșelile, comportamentul ei din 12 noiembrie a fost ultima picătură. Guvernul a plecat, deoarece ea a dorit să plece”.

Istoricul consideră că o lacună a actualei guvernări este dependența ei de votul PDM. Pe de altă parte, spune Victor Stepaniuc, PDM acum este un partid în tranziție, iar o parte bună din membrii partidului doresc „să se curețe de trecutul Plahotniuc”. „În fruntea partidului mai rămân persoane care se fac vinovate de furtul miliardului, corupție, derapaje antidemocratice, elemente de uzurpare a puterii în stat. Probabilitatea ca Ion Chicu să-și ducă mandatul până la final este foarte mare, consideră el, deoarece PDM nu ar avea niciun interes să meargă către alegeri anticipate pentru că rezultatul pe care-l vor obține va fi mai redus. De asemenea, PSRM-ul ar fi preferat alegeri anticipate nu acum, ci împreună cu cele prezidențiale, nici pentru blocul ACUM anticipatele nu sunt avantajoase”, a spus el.

Victor Stepaniuc este convins că Guvernul actual va trebui să conlucreze și cu Estul, și cu partenerii occidentali, iar relația cu Uniunea Europeană rămâne o prioritate, lucru care a și fost declarat și de premier, și de președinte. Politologul este de părere că finanțarea din partea europenilor o să existe cu condiția eficienței Guvernului.

Ex-viceprim-ministrul nu vede contradicții între programul Guvernului Sandu și cel al actualului Guvern, cu deosebirea că în cel de al doilea accentele sociale sunt mai bine pronunțate. Victor Stepaniuc consideră că lupta cu oligarhizarea este de fapt o idee de stânga, și partidele Blocului ACUM au acceptat acest mesaj de centru-stânga mergând la compromis și asta e foarte bine. „Una din personalitățile mari ale acestui stat care se numește Republica Moldova, în anul 2019, este însăși Maia Sandu, dar și Andrei Năstase, care au căutat să meargă la un compromis. Au uitat că sunt exponenții unei doctrine de centru-dreapta și au mers în întâmpinarea socialiștilor. La fel au făcut Igor Dodon cu partidul său pentru a realiza democratizarea și dezoligarhizarea. Acum este important ca Guvernul să fie eficient și toate categoriile populației simtă asta”, a spus politologul.

Dezbaterile „Guvernul tehnocrat și minoritar ca soluție: avantaje și riscuri” sunt ediția a 121-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.