logo

Victor Pușcaș: Lucrurile nu sunt catastrofale în sistemul judecătoresc, dar nu merg bine


https://www.ipn.md/ro/victor-puscas-lucrurile-nu-sunt-catastrofale-in-sistemul-judecatoresc-dar-7978_1047803.html

Lucrurile nu sunt catastrofale în sistemul judecătoresc, dar nu merg bine. Despre aceasta ne vorbesc rapoartele internaționale, încetarea finanțării în domeniul justiției din partea Uniunii Europene. Din ceea ce s-a raportat recent, unele momente se confirmă și trebuie reparate ca să ajungem la nivelul cuvenit în justiție. Declarațiile aparțin fostului președinte al Curții Constituționale, al Consiliului Superior al Magistraturii și al Curții Supreme de Justiție, Victor Pușcaș.

„Eu cred că la situație catastrofală noi nu vom ajunge niciodată. Instanțele de judecată trebuie nu numai să înfăptuiască justiția, dar și să se vadă că înfăptuiesc cu adevărat justiția”,  a declarat Victor Pușcaș în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8.

În opinia lui, actul justiției îl pronunță nu numai judecătorii: „Contribuie la înfăptuirea justiției și Procuratura, avocatura, organele de urmărire penală, Poliția. Nu stau bine lucrurile nicăieri. Da, nivelul de încredere însuși a sistemului judiciar astăzi este mai redus decât oricând. Și a început să cadă această încrederea a populației din 2001 încoace”, susține fostul președinte al CC.

Președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, este de părere că judecătorii într-o țară trebuie să facă dreptate, dar nu ceea ce cred că ar vrea de la ei executivul, deputații, polițiștii sau procurorii. „Mă tem că în Republica Moldova sunt destul de puține cazuri când judecătorii fac dreptate indiferent de ce ar dori politicienii, procurorii s-au alte părți implicate. Noi suntem mai aproape de comă decât de o viață deplină a justiției”, opinează președintele CRJM.

Vladislav Gribincea consideră că dacă judecătorii și-ar face treaba cum trebuie, ceilalți actori n-au nicio șansă să deranjeze buna desfășurare a lusrurilor in societate, de exemplu, procurorii nu pot obține condamnări sau arestări nejustificate. „Este adevărat că opinia publică generală și neîncrederea generală în autoritățile de stat afectează încrederea în justiție, dar nu putem să spunem că doar faptul că alții lucrează rău generează o impresie proastă despre justiție”, a menționat președintele CRJM.

Într-un raport publicat recent al Departamentului de Stat al SUA se spune „continuă presiunile oficiale asupra judecătorilor și corupția în sectorul justiției”.