Republica Moldova se confruntă cu o mare criză de securitate, determinată de ceea ce se întâmplă în regiune, de agresiunile din Crimeea. Şeful Cabinetului de miniştri de la Bucureşti, Victor Ponta, a declarat astăzi, 29 aprilie, că, în calitatea sa de vicepreşedinte al Comitetului de securitate din România, va cere la următoarea şedinţă ca toate instituţiile din România să efectueze o evaluare exactă a situaţiei şi posibilităţile de colaborare cu Republica Moldova. Declaraţiile au fost făcute într-o conferinţă de presă la Postul Vamal Sculeni, susţinută în comun cu premierul de la Chişinău, Iurie Leancă. transmite IPN.
În contextul cooperării bilaterale, oficialul român a mai declarat că marile companii româneşti din domeniul energetic, la care acţionar majoritar este statul român, au planuri de investiţii în infrastructura energetică din Republica Moldova şi de interconectare între România şi Moldova, atât la infrastructura de gaze, cât şi cea electrică. Acesta a mai subliniat că trebuie construite mai multe poduri peste Prut ca să existe mai multe puncte de trece a frontierei, pentru a evita situaţiile de blocaj. Poliţia de Frontieră din România va ajuta partea moldovenească în implementarea tehnologiilor informaţionale pentru ca procedurile de traversare a frontierei să dureze din ce în ce mai puţin.
Întrebat de jurnalişti dacă există riscul ca un număr tot mai mare de cetăţeni moldoveni să părăsească ţara odată cu ridicarea vizelor europene, prim-ministrul Iurie Leancă a dat asigurări că un astfel de risc nu există. „Când Comisia Europeană ne-a prezentat condiţionalităţile pentru liberalizarea regimului de vize, a făcut mai mult de 4 studii şi a ajuns la concluzia că un astfel de exod nu se va produce. Moldova nu este nici prima şi nici ultima ţară care trecere prin astfel de procese. Sunt convins că, din contra, vom vedea că mai mulţi moldoveni stabiliţi ilegal peste hotarele ţării care vor reveni acasă”, a spus premierul.
Totodată, Iurie Leancă a menţionat că nu vede cum prezenţa capitalului rusesc poate să afecteze traseul european al Republicii Moldova şi nici cum Zona de liber schimb cu UE, care va fi creată în viitorul apropiat, ar putea să fie prejudiciată de astfel de prezenţe.
Sâmbătă, 26 aprilie, la Bursa de Valori a Moldovei a fost vândut un pachet de 24,9% din acţiunile Băncii de Economii. Pachetul de acţiuni a fost achiziţionat de banca de stat a Federaţiei Ruse „Vneşeconombank”, iar volumul tranzacţiei a constituit 50,1 milioane de lei. Comentând această tranzacţie, Iurie Leancă a spus că Guvernul nu este în drept să intervină sau să interzică astfel de operaţiuni.