logo

Victor Parlicov: Gazprom va fi forțat să vândă gaz mai ieftin în Moldova ca să facă față concurenței


https://www.ipn.md/ro/victor-parlicov-gazprom-va-fi-fortat-sa-vanda-gaz-8004_1076495.html

Gazprom are nevoie să vândă gazul la fel cum Republica Moldova are nevoie să-l cumpere. Într-o lume în care consumatorul are alegere, furnizorii sunt forțați să se lupte pentru consumatori, iar într-o lume în care consumatorul nu are alegere, trebuie să facă absolut tot ceea ce cere furnizorul. Faptul că țara are alternative precum gazoductul Iași-Ungheni, deja creează o competitivitate între furnizori. De această părere este Victor Parlicov, expert în politici energetice, ex-director ANRE.

În cadrul unor dezbateri publice la IPN, expertul a menționat că acest gazoduct oferă încă o oportunitate prin care gazul și furnizorii de pe diferite piețe ar putea ajunge în Republica Moldova. „Dacă va fi gaz de la Gazprom sau din România asta contează mai puțin. Însăși existența unor rute de transport care-ți poate aduce pe piață alți furnizori, inevitabil va avea un efect benefic asupra consumatorului din Republica Moldova și mai mare putere de negocieri”, a spus Victor Parlicov.

Referindu-se la contextul internațional și la ceea ce se întâmplă pe piața gazelor, expertul a subliniat că se constată o situație atipică. „Nu cred că o asemenea situație se va repeta curând sau va dura mult pentru că această supraofertă de gaz pe termen scurt la deficitul de cerere a fost condiționată de concurența a diferitor factori din diferite domenii. În primul rând, după tragedia de la Fukushima, Japonia a stins aproape toate reactoarele nucleare și producere energiei electrice a fost substituită prin arderea gazului. Între timp, treptat, s-au făcut măsuri de securizare și au fost puse în funcțiune acele reactoare nucleare. O bună parte din consumul de gaz în Japonia s-a prăbușit în perioada 2018-2020”, a explicat Victor Parlicov.

„În același timp, în 2020 a apărut COVID-ul, care a scăzut brusc producția din China, un mare consumator de gaz comprimat, care se transportă pe mare. SUA, țara care este importatoare de gaz natural, a devenit țară exportatoare, deoarece exportă gaz natural mai mult decât importă, ceea ce creează o presiune suplimentară pe piața mondială a gazului comprimat. În Europa, datorită faptului că securitatea energetică era bazată mai mult pe gaz de țeavă, ei își diversifică direcțiile de alimentare cu gaz prin sporirea, extinderea rețelelor de țevi în diferite zone”, a punctat expertul.

Potrivit lui Victor Parlicov, Gazprom-ul are posibilitatea să livreze gazul în Republica Moldova dinspre sud. ,,Conducta transbalcanică este un sistem de gazoduct unic care se află la bilanțul operatorilor sistemului de transport din fiecare țară. Porțiunea din Republica Moldova este administrată de Moldovatransgaz, iar consumul din România - de Transgazul românesc. Gestionarea fluxului și decizia asupra trecerii sau netrecerii gazului prin gazoduct într-o direcție sau alta sunt la discreția operatorilor de transport la cererea furnizorului. Noi astăzi, spre exemplu, dacă Moldovagaz își dorește acest lucru, putem solicita Gazprom-ului ca el să livreze gazul nu la stația de livrare de lângă Tiraspol, dar la stația de la sud, care să vină dinspre România și Ucraina”, a subliniat expertul.

Dezbaterile publice „Gazoductul între politică, economie și șansa de a trăi mai bine”, sunt ediția a 153-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.