logo

Victor Parlicov: Avem stocuri de gaz pentru a ajunge cu bine în luna februarie


https://www.ipn.md/ro/victor-parlicov-avem-stocuri-de-gaz-pentru-a-ajunge-7967_1100121.html

Republica Moldova are suficiente stocuri de gaze naturale până în luna februarie, iar achizițiile vor continua. O spune ministrul Energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia cetățenii vor fi asigurați cu gaze naturale în această iarnă, procurate de pe piața internațională la cele mai avantajoase prețuri. Ministrul a evitat să spună dacă am putea achita un tarif mai mic la gaz, însă dă asigurări că nu există premise pentru ca tarifele să crească, notează IPN.

Ministrul Energiei spune că Republica Moldova este pregătită din punct de vedere energetic pentru sezonul rece, fiind procurate volume considerabile de gaz, care sunt stocate în România și Ucraina. Ministrul Energiei spune că din cauza războiului din Israel, prețurile pe piața internațională au crescut, de aceea, pentru o perioadă, au fost stopate achizițiile de gaz.

„Avem stocate circa 650 milioane de metri cubi de gaz. Aceste volume sunt suficiente pentru a ajunge cu bine la mijlocul lunii februarie. Asta nu înseamnă că noi nu vom mai cumpăra gaz. Consumatorii pot fi liniștiți, noi iarna asta vom avea prețuri stabile la gaz, indiferent de ce se va întâmpla pe piața internațională. În ultimele două săptămâni, la bursele internaționale avem un fel de panică legată de războiul dintre Israel și gruparea militaristă Hamas, de aceea nu este un moment propice pentru a face stocuri de gaz. Dar Energocom va livra gaz cu circa 600 de dolari și suntem siguri că acest preț îl vom putea menține pe toată iarna, iar tarifele chiar dacă nu vor scădea semnificativ, vor rămâne stabile, indiferent de ce se va întâmpla pe bursele internaționale”, a spus Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Zi de zi” de la Radio Moldova.

Ministrul Energiei spune că Republica Moldova nu procură gaz pentru malul drept al Nistrului de la concernul rus Gazprom. Potrivit lui Parlicov, prețurile pe piața internațională sunt mai mici decât prețul pe care-l generează formula agreată în contractul cu Gazprom.

„Noi am reușit să achiziționăm gaz de pe piața europeană, cu mult mai ieftin decât ar fi costat potrivit formulei cu Gazprom. Noi procurăm gaz mai ieftin decât dacă Gazprom ni l-ar livra direct. De aceea, nu are niciun rost să procurăm gaz de la Gazprom pentru malul drept. Noi am decis ca toate volumele de la Gazprom să fie transferate pe malul stâng pentru a menține o stabilitate socială acolo și pentru a avea un preț mai bun la energia electrică. Noi am achiziționat gaz de la vreo 7 furnizori diferiți, și din Grecia, Azerbaidjan etc. Tot gazul este de pe piața europeană și este procurat la prețuri mai mici decât ne-ar fi livrat Gazprom. Ne bucurăm că avem opțiuni. Suntem mândri că nu suntem șantajabili și chiar dacă în acest gaz sunt molecule rusești, noi îl procurăm mai ieftin decât ne-ar fi oferit Gazprom în baza contractului”, a mai spus ministrul Energiei.

Potrivit Energocom, în perioada 04.09.2023 – 05.10.2023, statul a achiziționat aproximativ 280 milioane m3 de gaz de la 7 companii diferite. Prețul mediu ponderat a fost de 420 USD/1000 m3. La acest preț se vor adăuga cheltuielile de transportare către depozit, injectare, depozitare, extragerea și transportarea către Republica Moldova, atunci când va fi nevoie de aceste volume de gaz. Achizițiile s-au făcut din contul creditului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).