Există cel puțin trei probleme mari care nu permit o apropiere ruso-americană. Este vorba despre implicarea serviciilor rusești în campania electorală americană, problema ucraineană și măsurile punitive contra Rusiei. Vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice a Academiei de Științe a Moldovei, Victor Juc, a făcut o analiză a relațiilor ruso-americane în baza observațiilor asupra Summit-ului NATO, care s-a desfășurat săptămâna trecută la Helsinki, transmite IPN.
Potrivit lui, în primul rând, este presupusa implicare a serviciilor rusești în campania electorală americană. Al doilea aspect ține de problema ucraineană. Donald Trump este, într-o anumită măsură, interesat de Ucraina, consideră Victor Juc. Al treilea aspect ține de măsurile și contramăsurile punitive, care nu permit ca Federația Rusă să devină un actor mai important în relațiile comercial-economice internaționale. „Dar sunt și unele aspecte care favorizează o apropiere ruso-americană și aici aș vorbi despre Siria. Eu am luat în serios faptul când Donald Trump a spus că SUA se vor evacua din Siria pentru că nu consideră necesar să rămână acolo. El a calculat cheltuielile și veniturile și a considerat că prezența americană nu este necesară”, a declarat Victor Juc în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV.
Directorul Institutului pentru Economie de Piață, Roman Chircă, consideră că întâlnirea dintre președintele SUA, Donald Trump și președintele rus, Vladimir Putin, a fost mai degrabă un simbolism. Potrivit lui, cei doi șefi de state comunică la telefon și practic toate subiectele erau decise din timp. Expertul consideră că Federația Rusă nu are o influență economică importantă asupra Statelor Unite ale Americii. „Arsenalul nuclear și discuția pe marginea noilor acorduri privind armele nucleare, de fapt, au fost elementul de bază al discuției, lucru recunoscut de către ambii președinți”, a spus Roman Chircă.