logo

Victor Juc: Rusia nu are potențial pentru a se extinde în arealul post-sovietic


https://www.ipn.md/ro/victor-juc-rusia-nu-are-potential-pentru-a-se-8004_1096348.html

După invazia agresivă în Ucraina, s-a constatat că potențialul miliar al Rusiei este mult mai mic decât se presupunea. În acest context, Rusia nu are capacitățile necesare pentru a se extinde în spațiul post-sovietic pe care-l râvnește. Declarațiile aparțin directorului Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM, Victor Juc, și au fost făcute în cadrul unei dezbateri publice organizate de Agenția de Presă IPN. Potrivit membrului corespondent al Academiei de Științe a RM, Kremlinul recurge acum la teoria cetății asediate, potrivit căreia statele neprietenoase atacă lumea rusă.

Recent, autoritățile Republicii Moldova au decis evaluarea impactului economic al acordurilor cu CSI și denunțarea acordurilor depășite de timp sau irelevante. Potrivit lui Victor Juc, dacă Republica Moldova ar părăsi Comunitatea Statelor Independente, acest lucru ar afecta, în special, relația cu Rusia, întrucât relațiile comerciale cu multe dintre statele CSI sunt minime.

„Prin Uniunea Economică Euroasiatică s-a încercat ca Federația Rusă să-și consolideze prezența economică în statele din spațiul post-sovietic. Cred că nimeni nu mai are nicio încredere în Comunitatea Statelor Independente, deși în 2011 a fost încheiat un acord de liber schimb cu CSI, similar celui cu Uniunea Europeană. În Republica Moldova, CSI este asociat în proporție de 90% cu Federația Rusă și dacă Republica Moldova ar părăsi CSI, s-ar diminua relațiile cu Federația Rusă și mai puțin cu Turkmenistan sau Kârgâstan relațiile cu aceste țări având o pondere de sutimi sau miimi de procente”, a spus directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM, Victor Juc.

Potrivit lui Victor Juc, în politica sa externă Moscova folosește noțiunea de lumea rusă, arogându-și dreptul de a proteja cetățenii vorbitori de limba rusă din afara teritoriului său. Acest motiv este invocat de Rusia pentru a-și justifica pretențiile teritoriale, iar Republica Moldova având cetățeni vorbitori de limba rusă pe teritoriul său, ar trebui să manifeste multă vigilență, spune expertul.

„Cea mai periculoasă este noțiunea „lumea rusă”. O noțiune care prevede o expansiune a Federației Ruse în spațiile care nu sunt populate preponderent de ruși, dar Federația Rusă declară prin această noțiune o conviețuire armonioasă a mai multor etnii, popoare, confesiuni. Este de așteptat ca Rusia să atragă o mare atenție acestui concept, iar statele din spațiul CSI ar trebui să fie mult mai precaute, vigilente, pentru că lor li s-au spus care sunt metodele folosite și cel mai des este vorba de așa-zisa „apărarea populației rusofone și rusolingve”. În orice moment poate fi invocată încălcarea drepturilor acestor cetățeni. Pentru Republica Moldova este un semnal că trebuie să fie foarte prudentă. În Ucraina, Federația Rusă taxează, în special, populația rusofonă și prorusă. Nu pe cei din Lvov sau Luțk, ci pe cei din Donețk, Zaporojie care sunt preponderent vorbitori de ucraineană. Adică rușii îi eliberează pe ruși de ruși”, a explicat Victor Juc.

Membrul corespondent al AȘ spune că, deși nu ar trebui subestimate, capacitățile militare ale Rusiei sunt mult mai modeste decât s-a anticipat înainte de invazia din Ucraina. Rusia devine complet neatractivă pentru tot mai multe state din spațiul post-sovietic, spune expertul.

„Se reia teoria cetății asediate din perioada sovietică. Adică acest pol civilizațional și cultural este asediat de țările neprietenoase. În special, SUA, lumea anglo-saxonă, Uniunea Europeană și NATO. Până la invazia din Ucraina din 24 februarie 2022, multă lume, inclusiv factori de decizie din NATO, credeau că potențialul Federației Ruse este mult mai mare, inclusiv potențialul militar. După invazia din Ucraina s-a văzut că potențialul Rusiei este mult mai mic decât s-a crezut și vedem că acest potențial scade. Cred că Rusia nu dispune de acel potențial pentru a se extinde în arealul post-sovietic. Nu doar țări ca Republica Moldova, Ucraina și Georgia, dar și state din Asia Mijlocie deja se îndepărtează de Federația Rusă”, a mai spus expertul.

Dezbaterea publică la tema „Noul Concept de politică externă rus și impactul asupra Republicii Moldova”, este ediția a 279-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.  Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.