logo

Victor Juc: Oficiul NATO nu încalcă neutralitatea Republicii Moldova


https://www.ipn.md/ro/victor-juc-oficiul-nato-nu-incalca-neutralitatea-republicii-moldova-7965_1038711.html

Oficiul Alianței Nord-Atlantice, deschis pe 8 decembrie la Chișinău, nu încalcă neutralitatea Republicii Moldova. Oficiul este o misiune diplomatică ce are drept scop informarea cetățenilor despre NATO. Afirmația a fost făcută de către Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice a Academiei de Științe a Moldovei, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

„Alianța Nord-Atlantică recunoaște și respectă în totalitate neutralitatea Republicii Moldova. NATO a introdus Moldova pe lista statelor care la moment sau într-un viitor mai îndepărtat, nu exprimă aspirații de apropiere și integrare”, spune Victor Juc.

Potrivit lui, unul dintre rolurile principale ale Oficiului țin de comunicarea strategică pentru a informa opinia publică despre Alianța Nort-Atlantică, despre oportunitatea de promovare a reformelor democratice și a modernizării. Totodată, relațiile dintre Republica Moldova și NATO țin de dialogul politic, de asistența și cooperarea non-militară și modernizarea forțelor armate.

Jurnalistul Octavian Bratosin spune că Oficiul NATO deschis la Chișinău este unul civil, iar scopul angajaților acestuia va fi de a explica și de a mediatiza acțiunile pe care le face NATO împreună cu Moldova. În plus, în cadrul colaborării Republicii Moldova cu NATO de până acum, Alianța a oferit ajutor financiar Moldovei în sumă de peste patru milioane de dolari inclusiv pentru distrugerea pesticidelor, muniției expirate și a combustibilului vechi. „Sunt fonduri care au venit de la NATO pentru Moldova pentru a elimina aceste lucruri nocive de pe teritoriul țării”, spune Octavian Bratosin.

Oficiul de legătură NATO în Republica Moldova a fost inaugurat vineri, 8 decembrie, la Chișinău. La deschiderea acestuia a fost reiterat faptul că Oficiul de legătură este o misiune diplomatică cu experți din statele partenere de dezvoltare ale Republicii Moldova, nu are implicații militare și este instituit în conformitate cu prevederile acordului semnat la Bruxelles, pe 29 noiembrie 2016, de către prim-ministrul Pavel Filip și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.