logo

Victor Juc: Diplomația trebuie să consolideze dialogul inițiat pe platforma Summitului CPE


https://www.ipn.md/ro/victor-juc-diplomatia-trebuie-sa-consolideze-dialogul-initiat-pe-8004_1097728.html

Summitul Comunității Politice Europene organizat la Bulboaca a fost un adevărat succes pentru diplomația Republicii Moldova. Deschidere diplomatică de care se bucură astăzi țara este un avantaj, dar acesta trebuie consolidat și prin eforturile tuturor autorităților responsabile de implementarea reformelor. O declarație în acest sens a făcut membrul corespondent al Academiei de Științe a Republicii Moldova, directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al Universității de Stat din Moldova, Victor Juc în cadrul unei dezbateri publice organizate de Agenția de presă IPN.

„Acum, pentru diplomația Republicii Moldova este foarte important ca să consolideze acel dialog care l-a avut pe platforma summitului, dar trebuie și ca autoritățile Republicii Moldova să îndeplinească cele nouă condiționalități pentru ca eforturile diplomației să fie mai ușoare”, a declarat Victor Juc.

Victor Juc spune că, din punct de vedere diplomatic, este de apreciat dialogul și deschiderea din partea României, stat care este acum un fel de lider pentru Republica Moldova în parcursul său european. „Este foarte important ca un stat din Uniunea Europeană să țină mereu pe agenda Uniunii Europene probleme referitor la un stat candidat”, menționează el.

Referindu-se la mesajele politice transmise la summitul Comunității Politice Europene și prin ce diferă acestea de discursul politic pe platformele instituțiilor Uniunii Europene, Victor Juc declară că formatul unui spațiu mai larg și liber de discuții trebuie să fie păstrat. „Eu consider că nu este nevoie ca în cadrul Comunității Politice Europene să fie create structuri instituționalizate. În primul rând, este un aparat birocratic și pentru asta sunt necesare resurse financiare. Cineva spunea că trebuia formulată o declarație. De ce trebuie o declarație? E mult mai bine când sunt discuții pe o platformă neformală decât când este nevoie de structuri instituționalizate și e nevoie de o declarație. Declarațiile, de cele mai multe ori nu sunt luate în considerare”, spune Victor Juc.

Victor Juc susține că și pe plan intern este nevoie de o comunicare mai bună cu societatea privind parcursul european al Republicii Moldova și aspectele de integrare. În eventualitatea începerii negocierilor de aderare, oamenii ar trebui să știe că sunt dificultăți în ceea ce privește negocierea pe marginea capitolelor și acquis-ul comunitar. Este bine ca oamenii să cunoască situația reală, or, unii încă nu înțeleg că integrarea nu se face rapid. În acest sens, Victor Juc spune că obiectivul de integrare europeană către 2030 „este un termen, un calendar foarte optimist, pentru că practic țările care au realizat integrarea europeană au cheltuit mult mai mult timp”, a menționat Victor Juc.

Dezbaterea publică cu genericul „Summitul CPE - succes diplomatic pentru Republica Moldova” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.