logo

Victor Juc: Contextul internațional predispune la o nouă cursă a înarmării


https://www.ipn.md/ro/victor-juc-contextul-international-predispune-la-o-noua-cursa-8004_1094865.html

Denuclearizarea Federației Ruse și dezarmarea statelor este aproape imposibilă în contextul crizei de securitate actuale. Opinia a fost expusă de către directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al Universității de Stat din Moldova, Victor Juc, în cadrul unei dezbateri publice organizate de Agenția de Presă IPN. Potrivit expertului, contextul internațional, din contra, predispune la o nouă cursă a înarmării, iar statele lumii vor cheltui bugete tot mai mari pentru sectorul de apărare și securitate.

Victor Juc spune că după cel de-al Doilea Război Mondial au existat numeroase tratative de denuclearizare și demilitarizare a statelor, însă fără succes. Potrivit expertului, Rusia nu va accepta distrugerea armamentului său nuclear, iar după declanșarea războiului din Ucraina, statele care au investit mai puțin în apărare își vor spori bugetele pentru înarmare.

„În condițiile actuale este ireal să se vorbească despre denuclearizarea Federației Ruse. Am văzut cu câtă dificultate au venit inspectorii de la Agenția Internațională la Zaporojie, pe un teritoriu controlat parțial de Federația Rusă, parțial de către Ucraina. Nu poate fi vorba să vină cineva să controleze în ce condiții s-ar produce distrugerea armamentului nuclear din Rusia. Au fost în istoria relațiilor internaționale câteva tratate privind limitarea armamentului strategic. Ne amintim tratatul de la Reykjavik dintre Gorbaciov și Reagan privind reducerea armamentului cu rază medie și mică de acțiune, au mai fost tratate mai mici, dar pornind de la realitățile de astăzi cred că, din contra, statele vor încerca să se militarizeze. Și tratatul Alianței Nord-Atlantice vorbește despre faptul că fiecare stat membru să cheltuie 2% din PIB pentru apărare”, a spus Victor Juc.

Potrivit lui, contextul internațional este unul conflictual și predispune la o nouă cursă a înarmării, de aceea demilitarizarea, dezarmarea și denuclearizarea statelor este aproape imposibilă.

„Statele nu vor încerca să devină posesoare ale armamentului nuclear și să sporească clubul nuclear, dar a vorbi despre denuclearizare vine în contradicție cu starea actuală de spirit. Este imposibilă nu doar denuclearizarea Federației Ruse, dar și o dezarmare pentru că nu este un mediu internațional favorabil acestui proces. Dezarmarea totală ar fi posibilă doar în rezultatul unei catastrofe nucleare, ceea ce este inimaginabil. Armamentul nuclear în continuare va fi folosit în calitate de element de șantaj și intimidare”, a mai spus expertul.

Victor Juc se arată sceptic în privința capacității Federației Ruse de a folosi arma nucleară. Potrivit expertului, liderii de la Kremlin doar folosesc retorică nucleară pentru a-și descuraja adversarii, iar NATO trebuie să vină cu un mesaj tranșant în privința răspunsului care ar urma după un eventual atac nuclear.

„Într-un război nuclear nu poate fi un învingător și Federația Rusă înțelege bine acest lucru. Rusia vine doar cu șantaj și niciodată nu a spus care strategie de folosire a armamentului nuclear va fi aplicată, fie va fi folosit armament nuclear tactic, cu o capacitate mai mică de atomi, adică până la 50 kilotone sau va fi folosit armamentul strategic, care înglobează megatone și care este foarte periculos. Dacă Rusia va aplica armament tactic atunci, în mod garantat, va fi afectat și teritoriul său. În special, partea de Est. Posibilitatea de contracarare este una singură: NATO să vină cu un răspuns franc și direct că dacă Rusia va aplica fie armament nuclear tactic, fie strategic, răspunsul va fi nu pe măsură și într-o măsură mult mai mare”, a punctat Victor Juc.

Dezbaterea la tema „Este posibilă victoria Ucrainei fără dezarmarea nucleară a Rusiei? S-a copt omenirea pentru dezarmarea nucleară generală?” este ediția a 3-a din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.