logo

Victor Juc: Consensului politic este imposibil dacă lipsește coeziunea socială


https://www.ipn.md/ro/victor-juc-consensului-politic-este-imposibil-daca-lipseste-coeziunea-sociala-7978_1035505.html

În contextul în care lipsește coeziunea socială, iar pe alocuri societatea este chiar fisurată, un consens politic pe orișice problemă este imposibil de obținut. Un consens îngust în Republica Moldova l-ar putea forma problema furtului miliardului și trecerii pe umerii cetățenilor a achitării indirecte, alte aspecte precum integrarea europeană sau integrarea euro-asiatică, însă un sistem electoral mixt sau un sistem proporțional nu va avea niciodată un consens. Declarații în acest sens a făcut vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Științe a Moldovei, Victor Juc, la dezbaterile publice cu tema: „Consensul larg în societatea moldovenească: necesitate și posibilitate”, ediția a 74-a, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Victor Juc a spus că problema unui consens larg sau îngust, extins sau mai puțin extins niciodată nu s-a aflat pe agenda zilei a Republicii Moldova, iar deciziile se adoptau mai degrabă folosind mecanismele democrației reprezentative, adică în Parlament. În acest mod a fost adoptată Constituția Republicii Moldova, iar apoi și alte legi și acte normative. Au existat tentative de a organiza referendumuri consultative pe marginea unei sau altei inițiative, în special a repartizării atribuțiilor între autoritățile supreme, dar nu au avut niciun efect pentru că nu au întrunit numărul necesar de participanți.

„În cazul unui regim totalitar, un consens se bazează pe presiuni din partea autorităților care au structuri specializate în domeniu, pe când într-un regim democratic se dovedește a fi mai dificil în a obține un consens, dat fiind că există și se promovează pluralismul de opinie. Asta nu înseamnă că nu poate exista un consens, poate cel mai important lucru ține de recunoașterea, asumarea și împărățirea plenară a valorilor democratice în contextul în care democrația există ca stare și proces”, a menționat Victor Juc.

Potrivit lui, timp de trei luni de zile de când au fost lansate dezbaterile pe seama modificării sistemului electoral, acest fenomen, consensul, a fost pur și simplu distrus, iar oamenii au încetat să mai înțeleagă care sunt avantajele și care sunt dezavantajele unuia dintre cele trei tipuri importante de sistemele electorale.

„Eu cred că în urma a acestei campanii, oamenii vor spune că nu vor în general niciun sistem pentru că în Republica Moldova nu se poate de implementat nimic, dat fiind că pe prim plan sunt puse carențele, iar carențele într-adevăr există, pentru că așa este societatea”, a spus Victor Juc.

Victor Juc a subliniat că problema acordării asistenței financiare Republicii Moldova de către Uniunea Europeană s-a transformat din una economică în una vădit politică, problema a devenit una stringentă pentru că Moldova era tratată anterior mult mai înalt decât un stat comunitar. „În ultima instanță eu cred că la baza deciziei de a acorda asistență financiară Republicii Moldova a predominat logica cum că mai preferabilă va fi acordarea asistenței actualei guvernări pentru menținerea cheltuielilor bugetare, pentru alte proiecte, decât la un anumit moment să ne pomenim cu totul altceva care s-ar dovedi în defavoarea parcursului european al Republicii Moldova”, a adăugat Victor Juc.

Dezbaterile publice cu tema „Consensul larg în societatea moldovenească: necesitate și posibilitate”, ediția a 74-a fac parte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” și au fost desfășurate cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.