Instaurarea în Republica Moldova a unui regim politic republican prezidenţial constituie o alternativă pentru ţară. În acest mod, ar exista o separare clară a puterii legislative şi executive în stat, iar executivul i se va supune unei persoane alese de către popor. De această părere este analistul politic şi economic, directorul Centrului de Analiză Strategică şi Monitorizare „Alternativa pentru Moldova”, Victor Gurău.
Într-o conferinţă de presă la IPN, Victor Gurău a declarat că un sistem politic prezidenţial ar aduce mai multă legitimitate în stat. Analistul a menţionat că un astfel de regim nu ar genera un regim autoritar, aşa cum ar putea afirma unele persoane, aducând drept exemplu sistemele politice de acest fel din America, Cipru şi Coreea de Sud.
Totodată, Victor Gurău a lansat ideea creării unei platforme de dezbateri publice „Alternativa pentru Moldova”. Analistul consideră că în ţară, în aceste momente este nevoie de nişte analize substanţiale a situaţiei politice. Directorul Centrului a declarat că în cadrul acestei platforme sunt invitate la discuţii atât partidele politice de la guvernare, cât şi cele din opoziţie, precum şi societatea civilă.
Victor Gurău este de părerea că în cadrul unei astfel de platforme vor putea fi abordate, atât viziunile şi strategiile unui regim politic prezidenţial, cât şi alte forme de guvernare ce vor fi propuse de către participanţii la discuţie. Directorul Centrului a menţionat că aceste dezbateri trebuie organizate până la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie.
Într-o altă ordine de idei, analistul a spus că anume prevederile constituţionale stau la baza conflictului dintre instituţiile statului. Referindu-se la modificările făcute de Curtea Constituţională în 4 martie, prin care se revine la prevederile constituţionale din anul 2000, Victor Gurău a menţionat că acum 16 ani, Constituţia a fost amendată de către o anumită „clientelă politică”, care a urmărit atingerea propriilor interese. În acest context, Victor Gurău consideră că după alegerile prezidenţiale din 30 octombrie ţara va avea un preşedinte ales prin votul poporului, care se va afla însă sub presiunea Parlamentului.
Totodată, directorul Centrului a spus că partidele politice noi nu reprezintă neapărat o alternativă, iar pe scena politică este prezentă agresivitatea şi aşa-zisul „papagalism politic”. În acest sens, Victor Gurău a explicat că „papagalismul politic” este reprezentat prin faptul că majoritatea partidelor extraparlamentare şi din opoziţie pledează pentru alegeri anticipate fără a explica motivele acestor revendicări.
De asemenea, analistul este de părerea că există riscul ca partidele care vor ajunge la Guvernare să preia „schemele dubioase ale actualilor politicieni”. Din aceste considerente, Victor Gurău vine cu un mesaj către partidele politice de a se încadra în determinarea unui regim politic clar, care ar stabili relaţiile instituţionale.