logo

Victor Chironda, despre motivul abuzurilor și tentativelor de intimidare la care e supus


https://www.ipn.md/ro/victor-chironda-despre-motivul-abuzurilor-si-tentativelor-de-intimidare-7967_1082457.html

Viceprimarul capitalei, Victor Chironda, susţine că abuzurile din ultimele zile asupra lui ar fi o tentativă de „intimidare a unei persoane care încearcă să spună lucrurilor pe nume şi să oprească anumite ilegalităţi”. La o conferință de presă la IPN, viceprimarului a declarat că tot acest scandal în jurul concediului său are menirea de a redirecţiona atenţia opiniei publice de la emiterea autorizaţiei de demolare a clădirii Hotelului Naţional. „Se întâmplă un lucru grav, se emite o autorizaţie de demolare a unei clădiri, după care nu ştim ce va fi construit acolo, cine va construi, ce se va întâmpla cu transportul în zonă?”, a declarat viceprimarul.

Victor Chironda a făcut apel la Procuratură, CNA, dar şi către preşedintele ţării, prim-ministrul interimar şi ministrul interimar al economiei să-i acorde suport în „stoparea acestei ilegalităţi”. „Am venit la Primăria Chişinău să schimb procedurile ce ţin de dezvoltarea urbană, dar, din păcate, îmi pare că sunt unicul care vrea acest lucru în cadru Primăriei actuale. De asta, rog suportul societăţii civile, a experţilor şi al altor factori de decizie să mă ajute în aceste demersuri. Eu nu mă ţin de fotoliul de viceprimar, eu nu m-am cerut în acest fotoliu. Am fost invitat şi mi s-a promis că voi avea deplinătate de pârghii, acţiuni şi putere ca să pot schima lucrurile. După care toate aceste pârghii mi-au fost luate şi am rămas cu o singură obligaţie: să le semnez lor acte permisive ilegale. Nu sunt de acord cu acest lucru, nu voi face acest lucru şi puteţi să-mi deschideţi măcar şi 20 de anchete de serviciu”, a declarat Victor Chironda.

Victor Chironda spune că, în calitate de viceprimar, de nenumărate ori a sesizat primarul general despre lucrurile incorecte observate, însă măsuri nu au urmat. Ba din contra, a urmat un fel de reacţie critică asupra activităţii sale. Viceprimarul a amintit că, înainte de a veni la Primărie, a criticat activitatea funcţionarilor de aici, care „au dus la degradarea oraşului de-a lungul anilor”. „Din start am spus că nu am de gând să vin la Primărie şi să lucrez cu aceiaşi funcţionari. Toate tentativele mele de a face reforme şi reorganizări au fost blocate intenţionat, cu susţinerea tacită şi suportul primarului general. Faptul că eu am devenit incomod, probabil, a dus la agravarea acestei situaţii şi a fost făcut intenţionat procedura legată de nesemnarea cererii mele de concediu pentru a crea un motiv ca eu să fiu demis”, a opinat Victor Chironda.

Viceprimarul a mai spus că e copleşit de un sentiment de ruşine pentru că lucrurile care se întâmplă faţă de el nu fac faţă Primăriei ca şi instituţie şi nici funcţionarilor implicaţi. „Ceea ce se întâmplă e un abuz vădit şi despre asta îşi dau seama toţi, inclusiv membrii grupului de lucru creat. Dar, probabil există indicaţii pentru a realiza această procedură care trebui să aibă înțeleg eu ca finalitate demiterea mea. Demiterea mea din funcţie se urmăreşte pentru că, în ultima jumătate de an, am început să simt o presiune tot mare pe partea de procedură de semnare a actelor permisive. Mi se aduceau la semnat foarte multe acte care reprezentau încălcări, practic fiecare al treilea dosar”, a adăugat Victor Chironda.

Oxana Eşanu, avocatul viceprimarului, a precizat că la 17 iunie a fost instituită, printr-o dispoziţie a primarului, o comisie care anchetează lipsa viceprimarului Victor Chironda de la serviciu pe data de 31 mai. „Odată cu înmânarea dispoziţiei, clientul meu a recepţionat şi o notă informativă din partea şefei Direcţiei resurse umane, la care era anexat un act de constatare a acestei comisii, care de altfel a fost instituită pe 17 iunie, iar actul de constatare e datat cu 31 mai. Suntem în prezenţa unor falsuri, fictivităţi a acestei anchete de serviciu. În acest sens, am sesizat şi Procuratura, pentru a investiga aceste acţiuni a acestor colaboratori. Doamna a recepţionat certificatul de concediu medical, care atesta faptul că concediul anual de odihnă urma să fie transferat pentru altă dată. În acest sens, sunt martori, şi discuţii telefonice. Cererea a fost transmisă, inclusiv cu acea dată de 31 mai, în care clientul meu se afla în concediu de odihnă. Doamna intenţionat nu i-a comunicat că cererea nu a fost înregistrată, iar când a revenit la serviciu, nu i s-a comunicat nici despre actul datat din 31 mai”, a explicat avocata. Oxana Eşanu a adăugat că, luând act de cunoştinţă de toate circumstanţele, poate afirma cu certitudine că e vorba de ilegalităţi grave, acţiuni care au scopul de a-l hărţui, discredita şi discrimina pe clientul său. În acest context, avocata anunţă ca a sesiza şi Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii.