Victor Chirilă: Washingtonul doreşte să extindă şi să consolideze parteneriatul SUA cu Moldova
https://www.ipn.md/ro/victor-chirila-washingtonul-doreste-sa-extinda-si-sa-consolideze-parteneriatul-7965_980207.html
În urma vizitei de la Washington, delegaţia Guvernului R. Moldova, condusă de premierul Vlad Filat, a obţinut mult mai mult decât a aşteptat. De această părere este analistul Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), transmite Info-Prim Neo.
De exemplu, Victor Chirilă este de părere că agenda de lucru a vizitei delegaţiei moldoveneşti la Washington nu a prevăzut în mod cert şi întrevederea premierului moldovean cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, care a găsit, totuşi, timp să-l salute pe Filat. Prin această întâlnire, vicepreşedintele Biden a arătat că la Washington este în prezent o simpatie şi deschidere maximă pentru R. Moldova. „Discuţia cu Joe Biden înseamnă un imbold spre un parteneriat mai profund cu SUA”, subliniază expertul.
Referindu-se la discursul secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton, ţinut cu ocazia semnării Acordului de finanţare a Programului „Compact” în valoare de 262 mln de dolari, Victor Chirilă spune că au fost enunţate câteva mesaje importante pentru Guvernul de la Chişinău, de exemplu, „dna Clinton a declarat că Guvernul american este gată să extindă şi să consolideze parteneriatul cu guvernul de la Chişinău, care să fie axat pe dezvoltarea în continuare a democraţiei, a statutului de drept şi a economiei de piaţă”, a menţionează expertul.
Victor Chirilă a mai spus că Hillary Clinton a demolat un mit mai vechi, precum că „R. Moldova nu este aşteptată în Alianţa Nord-Atlantică”. „Hillary Clinton şi-a încheiat discursul său cu un mesaj simbolic, pe care anterior nici un oficial american de rang înalt nu l-a mai spus, şi anume că Guvernul american doreşte ca R. Moldova să devină parte a Alianţei Euro-atlantice”, subliniază Victor Chirilă. „Deşi este clar că aderarea R. Moldova la alianţa respectivă nu este un proces de o perspectivă imediată, contează foarte mult ca această afirmaţie să fie înţeleasă de autorităţile noastre ca o motivaţie puternică pentru continuarea procesului de reforme care vor aduce R. Moldova mai aproape de standardele euro-atlantice”, a mai spus expertul.
Întrebat dacă aceste declaraţii ale autorităţilor americane, de apropiere a R. Moldova de NATO, ar pune în gardă autorităţile ruse, Victor Chirilă a spus că „un eventual parteneriat dintre Chişinău şi Washington axat deschis pe ideea aderării Moldovei la NATO va deranja, cu siguranţă, pe strategii şi politicienii de la Moscova”. De aceea, expertul îndeamnă să fie înţeles faptul că eventuala includere a R. Moldova în Alianţa euro-atlantică este un proces de lungă durată şi că acest lucru trebuie făcut cu o maximă inteligenţă, pentru a nu deteriora relaţiile cu alţi parteneri importanţi, inclusiv Federaţia Rusă.
Altă problemă legată de perspectivele Moldovei de aderare la NATO, aminteşte expertul, este şi reticenţa cetăţenilor moldoveni, care continuă să fie dominată de stereotipuri sovietice din perioada războiului rece, alimentate puternic în ultimii ani şi de fosta guvernare comunistă.
În contextul soluţionării conflictului transnistrean Hillary Clinton a reiterat poziţia constantă a SUA că soluţia politică trebuie să fie găsită în formatul 5+2, unde se regăseşte SUA şi UE. „Este un mesaj care vine în întâmpinarea obiectivelor urmărite de către autorităţile de la Chişinău”, remarcă Victor Chirilă.
În concluzie, Victor Chirilă a opinat că vizita lui Vlad Filat la Washington din perioada 19-23 ianuarie conturează o viziune credibilă şi clară asupra evoluţiei ulterioare a relaţiilor R. Moldova şi SUA.
„Viziunile expuse de Vladimir Filat coincid cu cele expuse de Hillary Clinton şi Joe Biden. Toţi trei au pus acelaşi accent pe democraţie, promovarea drepturilor omului şi pe dezvoltarea economiei de piaţă în R. Moldova”, a concluzionat Victor Chirilă.