logo

Victor Chirilă: Ar fi o mare greşeală strategică dacă UE renunţă la Parteneriatul Estic


https://www.ipn.md/ro/victor-chirila-ar-fi-o-mare-greseala-strategica-daca-ue-7978_1021424.html

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, e de părere că ar fi o mare greşeală strategică dacă UE ar renunţa la Parteneriatul Estic, transmite IPN cu referire la o analiză a expertului publicată în buletinul informativ al APE.

Una din principalele lacune ale cooperării multilaterale în cadrul Parteneriatului Estic este că activităţile şi realizările sale sunt prost comunicate publicului, se spune în analiză. Cu toate acestea, în ciuda convingerii larg răspândite despre ineficienţa dimensiunii multilaterale a Parteneriatului Estic, platformele sale tematice sunt instrumente valoroase pentru a discuta problemele comune, a găsi soluţii comune, a face schimb de informaţii şi a învăţa cele mai bune practici.

Victor Chirilă menţionează că iniţiativele emblematice ajuta ţările Parteneriatului Estic să atingă obiectivele bilaterale, să implementeze reformele interne şi să armonizeze politicile în conformitate cu normele şi standardele europene.

Expertul mai spune că Politica Europeană de Vecinătate ar trebui să acorde o mai mare importanţă reformei sectorului de securitate în ţările Parteneriatului Estic. Conflictul ruso-ucrainean subliniază nevoia urgentă pentru o revizuire cuprinzătoare a sectorului de securitate a Republicii Moldova.

UE deja asistă Republica Moldova în reformarea Ministerului de interne, inclusiv a Poliţiei de Frontieră, în special în cadrul dialogului privind liberalizarea vizelor. UE trebuie să ajute în continuare autorităţile moldovene să-şi pună la punct procesul de planificare strategică şi de luare a deciziilor în domeniul securităţii, inclusiv securitatea cibernetică, şi să-şi sporească capacităţile operaţionale ale instituţiilor-cheie din sectorul de securitate, precum şi a capacităţile de coordonare şi de luare a deciziilor ale Consiliului Naţional de Securitate, se mai spune în analiza directorul executiv APE, Victor Chirilă.