logo

Victor Alexeev: Alegerile anticipate vor fi un dezastru pentru Republica Moldova


https://www.ipn.md/ro/victor-alexeev-alegerile-anticipate-vor-fi-un-dezastru-pentru-republica-7965_1024401.html

„Alegerile anticipate vor fi un dezastru pentru Republica Moldova. Ele vor schimba complet vectorul ţării. Ştim cine vor fi partenerii dacă va veni un guvern pro-rus la putere, de aceea sunt total împotriva alegerilor anticipate la fel cum sunt şi împotriva referendumului cu privire la alegerea preşedintelui direct de către popor”, este de părere preşedintele organizaţiei din Republica Moldova a Partidului Social Democrat din România, Victor Alexeev. Opinia a fost exprimată dezbaterilor publice cu tema „Care este „răul cel mic” pentru Republica Moldova: majoritate parlamentară instabilă, guvern minoritar, alegeri anticipate, unirea, altceva?”, ediţia XLVIX din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Potrivit lui Victor Alexeev, dacă vor avea loc alegeri anticipate, „va avea loc „turkmenizarea” ţării pentru că din spaţiul CSI doar Moldova are o formă de guvernare parlamentară şi trebuie să o menţină”. Preşedintele organizaţiei din Moldova a PSD din România consideră că aspiraţiile populaţiei sunt să voteze un preşedinte pro-rus, care nu va fi un preşedinte nicidecum al ţării sau al poporului. „Sper să se constituie această majoritate parlamentară, nu cred că va fi una instabilă şi următorul Guvern trebuie să-şi traseze obiectivele pentru următorii trei ani pentru că în aceşti ani Republica Moldova va avea succese. Aceasta este ultima şansă a ţării”, s-a exprimat Victor Alexeev.

În opinia sa, pe moment, Republica Moldova, are nevoie mai departe de o guvernare pro-europeană pentru că Moldova, cu toate succesele şi insuccesele, mai are la dispoziţie maxim un an pentru a parcurge drumul european şi pentru a face reformele cerute de comunitatea europeană. „Dacă mai vrem, măcar în ultimul vagon al acestui tren, să parcurgem acest drum spre Europa, atunci parcursul european al Republicii Moldova trebuie să continue pentru că o dată cu elaborarea şi adoptarea Constituţiei comunităţii europene, care se vorbeşte că va avea loc în anul 2017, comunitatea europeană nu-şi va mai extinde frontierele”, a menţionat Victor Alexeev.

Potrivit lui, o altă variantă de soluţie ar fi unirea cu România. „Referitor la partenerii noştri europeni, cel mai mare şi mai bun este România. Eu sunt pentru faptul ca să ne regăsim ca neam, poate chiar în sânul comunităţii europene şi dacă timp de un an Republica Moldova nu-şi îndeplineşte toate obligaţiunile, conform Acordului de Asociere, pur şi simplu va pierde şansa de a ajunge în UE”, s-a exprimat Victor Alexeev.

Dezbaterile publice cu tema „Care este „răul cel mic” pentru Republica Moldova: majoritate parlamentară instabilă, guvern minoritar, alegeri anticipate, unirea, altceva?”, sunt ediţia XLVIX din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de Fundaţia Hanns Seidel.