Victimele violenţei şi ale traficului din nordul ţării sunt ajutate să se reintegreze
https://www.ipn.md/ro/victimele-violentei-si-ale-traficului-din-nordul-tarii-sunt-ajutate-sa-se-reinte-7967_992465.html
După turneele de presă organizate la centrele care oferă asistenţă psihologică şi socială victimelor traficului de fiinţe umane şi ale violenţei familiei, din Căuşeni, Drochia, Vulcăneşti, Asociaţia Presei Independente (API) a desfăşurat un turneu de presă şi la Centrul de Resurse „Onoarea şi Dreptul Femeii Contemporane” din oraşul Bălţi.
Coordonatorul de programe al API, Irina Lazur, a declarat pentru Info-Prim Neo că Centrul din Bălţi acordă femeilor şi tinerelor asistenţă de mai multe tipuri – psihologică, socială, juridică. Persoanele care se adresează la Centru sunt consultate în privinţa angajării în câmpul muncii. „De exemplu, dacă cineva doreşte să capete o meserie, dar nu are posibilitate financiară ca să urmeze anumite cursuri de instruire, vine la Centru unde este ajutat să facă aceste cursuri. Ulterior, persoanele sunt ajutate şi să se angajeze în câmpul muncii în municipiul Bălţi, dat fiind faptul că aici sunt multe întreprinderi”, a comunicat coordonatorul.
Pe lângă instruire, Centrul oferă şi asistenţă psihologică pentru femeile care au lucrat peste hotare mai mult timp şi le este greu să se reintegreze. De asemenea, Centrul oferă asistenţă şi pentru victimele violenţei domestice şi a traficului de fiinţe umane. Victimele sunt identificate prin colaborare cu organele locale de drept.
Potrivit coordonatorului, Centrul de Resurse „Onoarea şi Dreptul Femeii Contemporane” din oraşul Bălţi activează de 3 ani şi în acest timp, de serviciile instituţiei au beneficiat peste 500 de persoane, nu doar din municipiul Bălţi, ci şi din alte raioane de nord ale ţării.
Irina Lazur afirmă că necesitatea turneele de presă sunt organizate a fost demonstrată de monitorizările realizate de API, potrivit cărora, de cele mai dese ori, jurnaliştii abordează fenomenul violenţei domestice şi a traficului de fiinţe umane prin prisma senzaţionalului. Multe articole nu vin să sensibilizeze opinia publică sau să contribuie la prevenirea fenomenului, din contra, atrag asupra victimelor un impact negativ. „Desigur, un scop nu mai puţin important este promovarea drepturilor victimelor traficului de fiinţe umane şi ale violenţei în familie pentru ca să ajungem la prevenirea acestor fenomene”, a menţionat coordonatorul.
Evenimentul a fost organizat de API în cadrul proiectului „Protecţia şi abilitarea victimelor traficului de fiinţe umane şi ale violenţei în Moldova”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA), Misiunea în Moldova a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), Misiunea în Moldova a Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE). Toate activităţile proiectului sunt finanţate de Guvernul Japoniei şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Securitate Umană.