În cadrul celor 41 de subdiviziuni teritoriale ale Inspectoratului General al Poliției au fost deschise birouri de consiliere psihologică, care vor acorda sprijin victimelor violenței în familie. Anunțul a fost făcut marți, 27 martie, la o conferință de presă, la care conducerea IGP a prezentat Concepția privind asistența primară psihologică acordată victimelor violenței în familie, transmite IPN.
Maria Melnic, psiholog, a comunicat că psihologii centrelor de consiliere vor asista victimele violenței în familie, le vor încuraja să denunțe actele de violență la poliție și le vor susține să lupte până la capăt, ca agresorul să fie pedepsit.
Șeful Direcției generale securitate publică din cadrul IGP, Marin Maxian, a afirmat că zilnic se înregistrează în jur de 50 de adresări la poliție în urma conflictelor familiale. Intervenția psihologilor va fi direcționată spre stabilizarea stării emoționale a victimelor. Totodată, ofițerii subdiviziunilor teritoriale care vor documenta astfel de cazuri vor solicita ajutorul psihologilor pentru a veni în ajutorul victimelor.
Șeful IGP, Alexandru Pânzari, a spus că, deși este în descreștere, fenomenul violenței în familie rămâne principala problemă a localităților moldovenești. Potrivit statisticilor, anual 40 de femei își pierd viața în urma violenței în familie, Patru dintre acestea sunt determinate la suicid.
Potrivit unor statistici citate de Centrul „La Strada”, 63% dintre femeile și fetele din Republica Moldova în vârstă de peste 15 ani au fost supuse cel puțin unei forme de violență fizică, psihologică sau sexuală pe parcursul vieții. Totodată, 27% dintre bărbați și 17% dintre femei cred că o femeie ar trebui să tolereze violența pentru a-și păstra familia și peste 40% dintre bărbați cred că există momente în care o femeie trebuie să fie bătută.