Victimele abuzului şi traficului găsesc refugiu la Centrul psihosocial din Vulcăneşti
https://www.ipn.md/ro/victimele-abuzului-si-traficului-gasesc-refugiu-la-centrul-psihosocial-din-vulca-7967_992349.html
Victimele abuzului în familie şi ale traficului, dar şi persoanele din familii social-vulnerabile din Vulcăneşti pot găsi ajutor la Centrul psihosocial de zi din oraş. Aici li se oferă ajutor material, psihologic şi juridic, a declarat psihologul şi coordonatorul proiectului, Nadejda Mocanu, în cadrul unui turneu de presă organizat de Asociaţia Presei Independente, transmite Info-Prim Neo.
„Beneficiarii noştri au probleme de tot felul. Avem femei abuzate, care rabdă bătăile soţului numai din cauza că nu au unde merge să trăiască. Avem copii bătuţi de părinţi. Avem câteva minore care au rămas însărcinate. Avem persoane alungate de acasă şi care nu au unde locui, chiar şi două persoane bolnave de SIDA. Numai în Vulcăneşti sunt 350 de familii social-vulnerabile, 138 sunt la evidenţa Centrului psihosocial, dintre care 37 de familii sunt sub pragul existenţei, practic sărace lipite pământului”, a spus Nadejda Mocanu.
Aceasta a menţionat că majoritatea beneficiarilor nu ştiau unde să se adreseze ca să fie ajutaţi. Centrul le-a oferit consultanţă juridică mai multor femei care riscau să rămână fără casă, dar şi fără copii după divorţ. De asemenea, a ajutat mai multe persoane să-şi găsească o locuinţă nouă sau un loc de muncă.
Deschiderea Centrului, acum 3 ani, a fost finanţată de către PNUD în cadrul proiectului „Susţinerea violenţei şi traficului”, dar în luna august curent finanţarea s-a sfârşit, însă Centrul nu-şi va suspenda activitatea. S-au găsit finanţări la persoanele fizice şi agenţii economici din regiune.
„Primul meu bărbat a murit, am rămas singură şi cu un copil mic în braţe, locuiam în Ucraina, dar rudele lui nu mai doreau să mă vadă acolo. M-am întors acasă la mama, unde locuia şi sora mea cu soţul ei, speram să-mi găsesc ceva de lucru şi să pot trăi la ei, dar m-au alungat de acolo. Aşa am fost nevoită să mă căsătoresc a doua oară, fără să mă gândesc mult. El a început să consume alcool, venea mereu beat acasă, mă bătea, îmi teroriza băiatul din prima căsnicie, vindea toate bunurile din gospodărie şi cheltuia totul pe băutură. Am născut încă doi băieţi în a doua căsnicie, pe al doilea nici nu-mi dădea voie să-l iau de la maternitate. Cu frică, am venit cu copilul acasă”, a mărturisit una dintre beneficiarele Centrului.
Fiul femeii din prima căsnicie spune că nu a cunoscut nimic de la tatăl vitreg decât bătaie şi teroare. „Nu-mi dădea voie să mănânc, îmi lua farfuria din faţă, spunea că nu-s copilul lui şi nu vrea să mă vadă. Dimineaţa fugeam mai repede la şcoală până să se trezească el, nu mâncam nimic, veneam seara şi mama îmi dădea de mâncare pe ascuns ca să nu vadă el. Tot ce visam era să cresc mare şi să-l omor”, a recunoscut băiatul.
O altă beneficiară a Centrului a mărturisit că soţul i-a fracturat un picior şi aşa a devenit invalidă. Nu putea nici să iasă din casă ca să ceară ajutor. Au ajutat-o de la Centru.
Potrivit juristului Centrului, Roman Tiutin, mai mult de 700 de persoane au beneficiat de ajutor juridic din partea Centrului. De asemenea, beneficiarii sunt învăţaţi cum să utilizeze calculatorul şi au şi un curs de contabilitate. Se fac traininguri cu victimele abuzului şi a traficului ca să se poată încadra în societate şi să nu sufere de complexul de respingere.
Centrul psihosocial de zi din oraşul Vulcăneşti activează de 3 ani.