Viceprimarul Mihai Furtună a fost demis din nou din această funcţie
https://www.ipn.md/ro/viceprimarul-mihai-furtuna-a-fost-demis-din-nou-din-aceasta-7965_962680.html
Consiliul municipal Chişinău (CMC) l-a demis joi, 14 decembrie, pe viceprimarul Mihai Furtună din această funcţie.
Iniţiativa de demisie a venit din partea lui Alexandru Corduneanu, iderul fracţiunii Partidului Popular Creştin Democrat din Consiliu, care a declarat că, Curtea de Conturi a depistat mai multe încălcări a activităţii acestuia.
Pe de altă parte, consilierii din Alianţa Moldova Noastră şi cei independenţi au declarat că această decizie nu este legală. Propunerea de demitere a unui viceprimar se face la solicitarea primarului, sau la iniţiativa a cel puţin o treime din consilieri, a declarat Oleg Cernei.
Primarul interimar Vasile Ursu şi şeful Direcţiei juridice Ghenadie Gluşcenco au propus consilierilor să aştepte revenirea lui Furtună din concediu de boală, pentru ca acesta să poată da explicaţii.
Consilierul Igor Crapivca a menţionat că o atare decizie ar putea fi contestată în judecată.
Consilierii comunişti şi PPCD nu au luat în consideraţie aceste argumente votând pentru demiterea lui Furtună, după revenirea acestuia din concediul de boală.
Solicitat de Info-Prim Neo, Mihai Furtună a declarat că va contesta în judecată această decizie absolut ilegală, în special datorită faptului că la moment se află la tratament în spital. Potrivit lui Furtună, drept temei de demitere a servit hotărârea Curţii de Conturi (CC) care face trimitere la activitatea Primăriei din a. 2005, document ce nu-l vizează personal pe Furtună, ci pe administraţia capitalei, care la momentul controlului era reprezentată inclusiv de viceprimarul Vasile Ursu. Cei care gestionează sursele financiare sunt ordonatorii de credite numiţi, neţinând de competenţa viceprimarului să gestioneze activitatea contabilităţii unei subdiviziuni, susţine Furtună.
Referindu-se la hotărârea CC, Mihai Furtună a declarat că învinuirile aduse administraţiei capitalei despre încheierea contractelor fără a avea acoperire financiară este o practică aplicată deseori, în special de actuala conducere care nu s-a achitat nici pentru lucrările efectuate în 2005 în cartierele-model.
Mihai Furtună susţine că demisia lui este o răfuială politică alimentată de calitatea sa de membru al formaţiuni Alianţa „Moldova Noastră” care l-a delegat în funcţia de viceprimar. „Acum se doreşte înscăunarea în fotoliul de viceprimar a încă unui comunist sau pepecedist”, spune Furtună.
Viceprimarul este decis să conteste în judecată decizia CMC despre demiterea sa şi, în caz de necesitate, să ajungă până la CEDO.