Viceprimarii şi pretorii nu pot fi numiţi în lipsă de consens, iar referendumul de demitere a primarului nu prinde la cetăţeni
https://www.ipn.md/ro/viceprimarii-si-pretorii-nu-pot-fi-numiti-in-lipsa-de-consens-iar-referendumul-d-7965_1000964.html
După un an şi jumătate de la alegerile locale, două funcţii de viceprimar rămân vacante, alte două funcţii de viceprimar, precum şi 5 funcţii de pretor de sector rămân ocupate în condiţii neclare până la capăt, iar în fruntea unor direcţii municipale sunt încă directori interimari. Reprezentanţii fracţiunilor care reprezintă Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) din Consiliul municipal Chişinău susţin că acest lucru se întâmplă din cauza lipsei majorităţii în consiliu care ar susţine candidaturile, pe care conform legislaţiei trebuie să le propună primarul capitalei. Fracţiunea Partidului Comuniştilor (PCRM), de opoziţie, susţine că primarul nu vine cu propuneri pentru aceste funcţii şi nici nu a iniţiat procedura de numire. Reprezentanţii diferitor fracţiuni au păreri împărţite şi referitor la chestiunea demiterii primarului general printr-un referendum, vehiculată de mai mult timp în anumite cercuri politice. Declaraţiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice „Consiliul municipal Chişinău: de ce nu merge? Cultura politică în relaţiile aleşilor locali”, organizate de Info-Prim Neo.
Liderul fracţiunii Partidului Liberal, Ion Gabura, a declarat că atât în activitatea comisiilor de specialitate, cât şi în CMC, nu a fost posibil ca toţi consilierii să ajungă la un consens pe motiv că opoziţia politizează orice chestiune de pe ordinea de zi şi nu o susţine. În perioada de când activează CMC, fracţiunea comunistă nu a venit cu niciun proiect social. Consilierul a mai spus că în prezent nu există premise de a demara un referendum de a demite primarul general.
Ion Gabura a menţionat că a înţeles din discuţiile cu consilierii comunişti, că aceştia refuză să voteze candidaturile viceprimarilor şi pretorilor pe care le va propune primarul. „În prezent suntem gata să fie numiţi şi viceprimarii, şi pretorii de sector, pentru că în ultima perioadă unica problemă era lipsa unei majorităţi pentru a lua anumite decizii”, a notat Ion Gabura.
Pe de altă parte, reprezentantul fracţiunii PCRM, Victor Gurău, susţine că primarul nu vine cu propuneri şi nici nu a iniţiat procedura de numire a pretorilor şi viceprimarilor. În opinia sa, primarul capitalei încalcă cadrul legal existent. „În Legea cu privire la statutul municipiului Chişinău, este scris negru pe alb că CMC nou ales formează Primăria şi aparatul Primăriei. Cu atât mai mult, regulamentul CMC prevede foarte clar că timp de două luni primarul vine cu propunerea unor candidaturi la funcţiile de viceprimari, iar timp de trei luni cu propuneri de numire a pretorilor. Ce avem la momentul actual? Avem două funcţii de viceprimar, unde nu e vorba de interimat, dar care în general sunt vacante, pentru că Dorin Chirtoacă îi şefu. La pretori e şi mai anapoda, pentru că deja de 3 ani de zile o pretură Buiucani e rezervată de un deputat liberal”, a afirmat Victor Gurău.
Reprezentantul fracţiunii PCRM a mai spus că demiterea primarului rămâne pe ordinea de zi, premise pentru a face acest lucru există şi anume pentru corupţie şi subminarea activităţii consiliului.
Liderul fracţiunii Partidului Liberal Democrat, Ghenadie Dumanschi, a declarat că pretorii şi viceprimarii, conform legii, trebuie numiţi de primarul municipiului Chişinău şi ulterior votaţi în CMC. „Nu văd aici o problemă dacă e să vorbim de preturile de sector, întreprinderile municipale, direcţiile Primăriei, legea spune foarte exact că acest lucru îl face primarul municipiului Chişinău. Este clar că noi vom aprecia dacă acest lucru se va face prin concurs şi în aceste funcţii vor ajunge cei mai indicaţi şi cei mai profesionişti oameni. În ceea ce priveşte interimatul viceprimarilor, la acest capitol suntem în întârziere”, a notat Ghenadie Dumanschi.
Consilierul a menţionat că viceprimarii urmau să fie propuşi la fel de către primar după două luni de la validarea alegerilor. În opinia sa, acest lucru nu s-a făcut pentru că până acum se activează în direcţia formării majorităţii, care va susţine aceste candidaturi propuse de către primar. „Nu am reuşit totalmente să deblocăm situaţia din CMC. Nu am reuşit să formăm o majoritate democratică în CMC, dar sper foarte mult că vom reuşi să o facem până la sfârşitul anului şi în aşa fel vom debloca situaţia care există în municipiu”, a mai spus consilierul.
Oleg Cernei, reprezentantul primarului general la dezbateri, a declarat că activitatea primăriei se desfăşoară într-un regim normal chiar dacă activează doar cu doi viceprimari. „Aici trebuie să luăm în calcul prevederile din legislaţie, pentru încheierea mandatului unui primar nu înseamnă şi schimbarea automată a viceprimarilor. Norma legală care spune că viceprimarii rămân în funcţie până la numirea noilor viceprimari. Pretorii de sector sunt numiţi prin dispoziţia primarului general pe durata mandatului, însă avem pretori care sunt de 22 de ani în funcţie, să-l dai afară din funcţie pe un pretor nu e şi atât de simplu, pentru că el este protejat de statutul funcţionarului publiuc”, a menţionat reprezentantul primarului.
Cât priveşte iniţiativa de demitere a primarului, şi Oleg Cernei a declarat că atâta timp cât primarul împreună cu echipa sa realizează activităţi şi implementează proiecte pentru municipiu premize pentru aceasta nu există.
Expertul IDIS Viitorul, Corneliu Ciurea, a spus că se creează senzaţia că cineva încearcă să scoată din joc Consiliul municipal, însă această dorinţă de a prezenta lucrurile că primăria s-ar descurca singură, este una greşită. „Consiliul municipal este un organ foarte important în această arhitectură şi el nu trebuie blocat intenţionat. Uneori se prezintă lucrurile că Primăria e aparte, se descurcă, iar consiliu în general ar fi mai bine să nu existe”, a declarat expertul.
Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, expertul Igor Boţan, a declarat că situaţia din CMC se blochează din inerţie, primarul se simte încolţit de opoziţie şi recurge la contraofensivă şi blochează consiliul. „În ceea ce ţine de iniţiativa PCRM şi PSRM de a organiza un referendum de demitere a primarului, acesta este inutil, pentru că cetăţenii, dacă ar fi real nemulţumiţi de calitatea serviciilor prestate de municipalitate, demult se organizau şi colectau semnături". Expertul a mai spus că, de fapt, reprezentanţii tuturor fracţiunilor din CMC cunosc ce trebuie să facă şi nu au decât să recurgă la acţiuni.
Vasile Costiuc, liderul partidului comunitar Democraţia Acasă, a declarat că dacă Legea cu privire la statutul municipiului Chişinău ar fi fost votată, situaţia era să fie alta, pentru că puterea era să se împartă în sectoare, şi era să existe o concurenţă eficientă, iar pretorii nu erau să fie numiţi în consiliu.
Dezbaterea publică cu tema: „Consiliul municipal Chişinău: de ce nu merge? Cultura politică în relaţiile aleşilor locali”, este a X-a ediţia din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat de Info-Prim Neo cu susţinerea Fundaţiei germane „Hanns Seidel”.