logo

Vicepreşedintele Băncii Mondiale şi-a încheiat vizita în Moldova


https://www.ipn.md/ro/vicepresedintele-bancii-mondiale-si-a-incheiat-vizita-in-moldova-7966_1015484.html

Vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Laura Tuck, şi-a încheiat vizita în Republica Moldova în cadrul căreia a discutat despre mai multe probleme şi provocări pentru economia ţării, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Mondiale în Moldova, în discuţiile cu conducerea ţării, reprezentanţii partidelor politice şi ai comunităţii donatorilor, Laura Tuck a discutat priorităţile economice şi sociale actuale ale Moldovei şi importanţa implementării accelerate a reformelor. O reuniune cu liderii sectorului privat a vizat provocările şi oportunităţile pentru sectorul privat din Moldova în urma semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi în contextul situaţiei din regiune.

„Moldova va avea oportunităţi imense dacă va reuşi să realizeze necesităţile cruciale de reformă. Am discutat pe larg cu liderii politici din ţară despre importanţa reformelor pentru ameliorarea guvernanţei şi competitivităţii, inclusiv în sectorul financiar, şi am reconfirmat angajamentul puternic al Grupului Băncii Mondiale de a oferi sprijinul necesar  în vederea realizării acestor priorităţi”, a declarat Laura Tuck.

Vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală a efectuat vizite la două proiecte susţinute de Banca Mondială, în Chişinău şi în satul Rădeni, raionul Străşeni. În Chişinău a vizitat blocul chirurgical al Spitalului Clinic Republican. Construcţia clădirii a fost finanţată printr-un parteneriat între Banca Mondială, Uniunea Europeană, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, JICA şi Guvernul Austriei. Suplimentar, în cadrul proiectului Servicii de Sănătate şi Asistenţă Socială, Banca Mondială a sprijinit modernizarea sistemului de asistenţă medicală în Moldova, inclusiv prin reabilitarea a 79 centre de asistenţă medicală primară în întreaga ţară.

În satul Rădeni, împreună cu primul-ministru Iurie Leancă, Laura Tuck a vizitat o livadă de mere care a beneficiat de sprijin prin intermediul proiectului Managementul Dezastrelor şi Riscurilor Climatice. Livada reprezintă un lot demonstrativ de adaptare la dezastre naturale şi schimbări climatice şi este un exemplu de succes în implementarea tehnicilor adecvate de adaptare prin utilizarea sistemelor de avertizare timpurie, a irigării prin picurare şi a plasei anti-grindină.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, o sumă de peste 1 miliard de dolari a fost alocată în cadrul a 49 proiecte în ţară.