logo

Vicepreședinte PSDE: Sunt necesare consultări cu toate forțele proeuropene înainte de Adunarea Națională


https://www.ipn.md/ro/vicepresedinte-psde-sunt-necesare-consultari-cu-toate-fortele-proeuropene-7965_1096487.html

Toate forțele politice proeuropene și reprezentanții elitelor intelectuale trebuie implicați pentru a asigura buna desfășurare a Adunării Naționale din 21 mai. Opinia aparține vicepreședintelui PSDE, Eremei Priseajniuc. Potrivit politicianului, PSDE va participa la Adunarea Națională „Moldova Europeană”, anunțată de președinta Maia Sandu, însă trebuie să existe certitudine că evenimentul este unul de consolidare a societății, nu o tentativă a partidului de guvernare de a-și crea capital politic, notează IPN.

Potrivit vicepreședintelui PSDE, înainte de convocarea Adunării Naționale „Moldova Europeană”, este imperios necesară crearea unui comitet organizatoric. Rolul comitetului organizatoric va fi de a pregăti Adunarea Națională din 21 mai, astfel încât cetățenii să înțeleagă că nu este vorba despre o acțiune de PR a PAS-ului, ci o inițiativă de consolidare a întregii societăți în jurul dezideratului de integrare europeană.

Înainte de desfășurarea acestui eveniment public ar trebui să fie inițiate niște discuții pe diferite platforme prin invitarea acelor forțe proeuropene autentice din Republica Moldova, și nu vorbim doar de forțe politice. Invitarea la acest eveniment trebuie să fie făcută, inclusiv, pentru elitele intelectuale, pentru că, de fapt, ei reprezintă valoarea supremă a Republicii Moldova. E vorba de mediu academic, oamenii de cultură, oamenii de artă, oamenii din diferite domenii”, a spus Eremei Priseajniuc în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Pentru a împiedica destabilizarea situației, implicarea coloanei a 5-a sau discreditarea evenimentului din 21 mai, instituțiile statului trebuie să manifeste vigilență maximă, spune Eremei Priseajniuc. Potrivit politicianului, Rusia încă acționează în Republica Moldova folosind instrumentele războiului hibrid.

Există riscuri și trebuie să fim foarte atenți, aici rolul aparține instituțiilor statului, în special Serviciului de Informații și Securitate și altor organe de drept din Republica Moldova care trebuie să evalueze starea lucrurilor și să facă o analiză a riscurilor în adresa securității Republicii Moldova. Am văzut acele încercări, am văzut că este permanent folosit inclusiv segmentul mediatic, elementele de coloană a 5-a și este bine ca cel puțin să facem o analiză eficientă a riscurilor și organele de stat, organele corespunzătoare cu funcții de a veghea aceste segmente să fie atente, mai ales la aceste tentative care vin din spațiul estic”, a mai spus vicepreședintele PSDE.

Președinta Maia Sandu a anunțat convocarea la 21 mai a Adunării Naționale „Moldova Europeană”. Evenimentul va avea loc în Piața Marii Adunări Naționale și se dorește a fi un mesaj ferm către comunitatea internațională privind aspirațiile europene ale cetățenilor Republicii Moldova. De asemenea la 21 mai, în PMAN și-au anunțat intenția de a organiza manifestații și reprezentanții PSRM, și reprezentanții Mișcării pentru Popor.