Echipa atelierului de film documentar Moldvox, din cadrul inițiativei Moldox la Țară, a prezentat miercuri seara trei documentare de scurtmetraj despre viața satului moldovenesc. Timp de jumătate de an, patru tineri din Republica Moldova au documentat și realizat filme prin care prezintă problemele cu care se confruntă regiunile rurale din țara noastră, transmite IPN.
Carolina Buimestru lucrează asistentă socială în sat, iar filmul său relatează drama unor copile din satul Lalova, care duc dorul de mamă și trăiesc în sărăcie. În satul Lalova, cocostârcii sunt mai des alături de familie decât părinții fetițelor.
Maria Guțu, fotografă documentară, vorbește prin filmul său despre satul Duruitoarea, localizat în zona de nord a Moldovei. Deși satul are potențial turistic, acesta se confruntă cu probleme de mediu, migrație și lipsa locurilor de muncă. În pofida tuturor greutăților, unii locuitori ai satului își găsesc îndeletniciri, precum cioplitul în lemn, iar alții se distrează pentru a nu se lăsa doborâți de necazuri.
Veaceslav Botezatu, specialist financiar și avocatul Viorel Plopa au povestit prin film despre dificultățile unui antrenor de volei și echipa sa, din orașul Dondușeni. Autorii filmului promovează personalitățile și mediul de activitate din localitate.
Atelierul de film documentar a fost condus de către Nora Agapi, regizoare și fotografă din România. Nora Agapi a luat premiile pentru imagine și regie pentru documentarul „Timebox” în cadrul ediției din anul 2019 a Festivalului Internațional de Film Documentar „Cronograf”, desfășurat la Chișinău.