logo

Veteranii și persoanele intern deplasate vor putea privatiza apartamentele repartizate


https://www.ipn.md/ro/veteranii-si-persoanele-intern-deplasate-vor-putea-privatiza-apartamentele-repar-7967_1041189.html

Veteranii de război și persoanele intern deplasate vor avea posibilitatea să-și privatizeze apartamentele repartizate. Un proiect de lege privind ratificarea Amendamentului nr. 1, semnat la 21 aprilie 2018 la Acordul-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltarea Consiliului Europei a fost aprobat Guvernul, transmite IPN.

Acordul-cadru prevede Acordare de către Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în șase tranșe a unui împrumut în valoare de 4,9 milioane de euro în scopul construcției locuințelor sociale pentru păturile vulnerabile ale populației.

În baza acestor mijloace au fost construite două blocuri de locuit unul pe strada Milescu Spătaru 21/5 și Liviu Deleanu 9/2, iar apartamentele au fost repartizate gratuit de către Consiliul municipal Chișinău veteranilor de război, precum și persoanelor intern deplasate, care au avut de suferit în urma acțiunilor de luptă pentru independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Conform condițiilor de recreditare a Consiliului municipal Chișinău din partea Ministerului Finanțelor termenul de rambursare a împrumutului este de 20 de ani adică până în anul 2027. Acordul-cadru prevede că până atunci locuințele repartizate nu pot fi privatizate. În sensul acesta Amendamentul nr. 1 prevede permisiunea de a privatiza apartamentele repartizate în aceste blocuri înainte de anul 2027. Acesta având în vedere și faptul că termenul limită, stabilit în Legea cu privire la locuințe pentru de privatizarea locuințelor, repartizate din fondul public de locuințe este 31 mai 2018.