Veteranii războiului de pe Nistru trebuie să aibă o poziţie unică în dialogul cu autorităţile
https://www.ipn.md/ro/veteranii-razboiului-de-pe-nistru-trebuie-sa-aiba-o-pozitie-7965_996230.html
[Material Info-Prim Neo din ciclul „20 de ani de la începutul războiului. Când va fi pace?” ] Reluare din 21 februarie
Pentru a obţine rezultate esenţiale în dialogul cu guvernarea, asociaţiile participanţilor la conflictul de pe Nistru trebuie să aibă o poziţie unică şi să nu-şi scoată divergenţele în public. De această părere este expertul Institutului pentru Politici Publice (IPP), specializat în conflictologie, Andrei Iovu, care şi-a formulat opinia în cadrul dezbaterilor publice „Memoria obligă. Starea de divizare dintre organizaţiile participanţilor la conflictul armat de pe Nistru: motive şi soluţii la 20 de ani de la declanşare”, organizate de Agenţia de presă Info-Prim Neo.
„Spre exemplu, în Kosovo (stat recunoscut parţial, a ieşit din componenţa Serbiei în urma unui război civil - n.r.) la fel există probleme între participanţii la conflictul armat şi autorităţi. Autorităţile afirmă cu nu există mai mult de 15-16 mii de participanţi la conflict şi că ar exista anumite categorii care doresc să profite de conflict şi să primească anumite beneficii şi indemnizaţii. De cealaltă parte, veteranii spun că au fost 60-65 de mii de persoane care au luptat”, a comunicat Andrei Iovu la dezbateri.
Totodată, expertul susţine că în Bosnia se întâmplă opusul. „Participanţii la conflict au luat funcţii înalte în stat şi au primit indemnizaţii considerabile din partea guvernării, însăşi participarea la conflict este elogiată, dar se întâmplă din considerente ideologice deoarece în această ţară situaţia este antagonică”, a subliniat Andrei Iovu.
Expertul IPP menţionează că Serbia este mai calmă din acest punct de vedere, asociaţiile de veterani şi voluntari încearcă să-şi ofere în primul rând suport mutual. „Un aspect deosebit de important pentru oricare conflict îl reprezintă partea de reabilitare post-conflict şi cred că aceasta trebuie să fie unul dintre elementele centrale în vizorul asociaţiilor de veterani, de reabilitare, deoarece participarea la conflict este o traumă puternică şi necesită eforturi pentru a fi remediată”, spune Andrei Iovu.
El a declarat că este important, din punctul său de vedere, ca în viziunea cetăţenilor asociaţiile de veterani şi voluntari să aibă o poziţie unică, deşi ca şi în oricare alte asociaţii, şi este absolut firesc, există anumite divergenţe, ele nu trebuiesc făcute publice. „Însăşi ideea de participare la conflictul din raioanele de est este una contestată şi problematică. Este important ca voluntarii şi veteranii să vină cu o poziţie unică în dialogul cu guvernarea şi aceasta le va oferi rezultate palpabile”, a subliniat Andrei Iovu.
Dezbaterea publică „Memoria obligă. Starea de divizare dintre organizaţiile participanţilor la conflictul armat de pe Nistru: motive şi soluţii la 20 de ani de la declanşare” face parte din proiectul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, care prevede un ciclu de dezbateri la tema culturii politice, susţinut de Fundaţia germană Hanns Seidel.
[Mariana Galben, Info-Prim Neo]