Veteranii războiului de pe Nistru cinstesc memoria camarazilor căzuţi în mod separat
https://www.ipn.md/ro/veteranii-razboiului-de-pe-nistru-cinstesc-memoria-camarazilor-cazuti-in-7967_968689.html
Prin semnarea convenţiei de încetare a focului de către fostul preşedinte rus, Boris Elţin, Rusia a confirmat că războiul din primăvara-vara anului 1992 a fost un război moldo-rus, a declarat în cadrul mitingului de comemorare a eroilor căzuţi în luptele de pe Nistru primul preşedinte al R.Moldova, Mircea Snegur, citat de Info-Prim Neo.
Mitingul, organizat de Uniunea Naţională a Veteranilor Războiului pentru Independenţă (UNVRI), s-a desfăşurat la complexul memorial „Eternitate” la 02 martie, în ziua în care s-au împlinit 16 ani de la declanşarea conflictului armat de pe Nistru. În acea zi forţele separatiste au atacat Comisariatul de poliţie de la Dubăsari, transmite Info-Prim Neo.
Mircea Snegur a declarat că la 02 martie 1992 Moldova a devenit membră a ONU şi anume acest fapt a determinat una dintre cele mai mari puteri care a avut şi are interese geopolitice aici, să declanşeze un război mişelesc. Potrivit lui, Rusia a înarmat separatiştii, i-a instruit şi la 19 mai a ieşit împreună cu ei pe poziţii. În acel an tragic, sângele eroilor căzuţi pentru ţară şi neam a scăldat malurile bătrânului Nistru, a mai spus primul preşedinte.
„Să nu aveţi nici un fel de remuşcări sau mustrări de conştiinţă că aţi fi putut face mai mult, - s-a adresat Mircea Snegur veteranilor. - În condiţiile în care eram absolut nepregătiţi pentru război, în special cu o asemenea forţă, în lipsa unei armate, aţi făcut tot ce v-a stat în puteri ca să apăraţi ţara de invazie. Datorită vouă Moldova a rămas neînvinsă de forţele ruse, de mercenari şi cazaci, a rămas un stat independent, iar istoria urmează să dea apecierile cuvenite jertfelor aduse”.
Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat că ziua de 02 martie începută în 1992 continuă şi în prezent, fiindcă ţara rămâne a fi divizată, iar cei care au luptat pentru integritatea ei nici macar nu sunt trataţi ca veterani de război. Primarul spune că soluţia împăcării se află la Chişinău. „În cazul în care aici vom crea un mediu atractiv, dezvoltat, prosper, cetăţenii din Transnistria vor dori unirea ţării. „Ziua de 02 martie trebuie să fie o zi care să lumineze calea alături de alte date însemnate din istoria neamului, să ne ajute să păstrăm integritatea, demnitatea, inteligenţa”, a declarat Dorin Chirtoacă.
Preşedintele UNVRI, Eduard Maican, a menţionat că Moldova intra în acel război fără armată, dar cu oameni cu dragoste neţărmurită faţă de ţară, limbă şi tricolor. La luptă au pornit, fără experienţă de luptă şi fără tehnică militară, poliţiştii moldoveni, care au ţinut piept rebelilor, sprijiniţi masiv de Armata 14 rusească, cu armamentul acesteia în dotare. Cu toate acestea, războiul nu a fost pierdut, a spus Maican.
Ca şi în anii trecuţi, preşedintele UNVRI a cerut conducerii de vârf, Parlamentului, să declare ziua de 02 martie drept Ziua Memoriei. Totodată, Maican a declarat că a venit timpul inaugurării unui muzeu al eroilor căzuţi în război, iar acolo unde au avut loc cele mai sângeroase lupte, precum şi pe mormintele eroilor, să fie ridicate monumente. E timpul să fie asigurată protecţia socială cuvenită a familiilor celor căzuţi, precum şi a veteranilor rămaşi în viaţă.
Cei circa 400 de veterani au participat la marşul memoriei, pornit din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi finalizat la Monumentul Eroilor Cazuti in Razbouil pentru Independenta. Împreună cu ei i-au comemorat pe cei căzuţi doar conducerea Primăriei, câţiva deputaţi şi consilieri locali, pretorii din sectoare. Conducerea ţării, dar şi poliţia, au ignorat activităţile organizate de UNVRI.
Poliţia Rutieră nu a asigurat securitatea participanţilor la marşul de comemorare, aceştia fiind nevoiţi să parcurgă distanţa alături de automobilele ce se deplasau în imediata lor apropiere. Primarul a promis combatanţilor că gestul pe care l-a calificat „neomenesc şi ilegal” al poliţiei va fi discutat în instanţa de judecată. Mai mult, la miting lipseau microfoanele, fiind ridicate de poliţie cu puţin timp înainte de începere.
În dimineaţa aceleiaşi zilei, membrii Uniunii veteranilor „Sfântul Gheorghe Biruitorul” au venit la memorial însoţiţi de Premierul Vasile Tarlev pentru a depune flori la monumentul eroilor. Anterior, această organizaţie, a cerut de la UNVRI să nu organizeze marşul de comemorare şi miting. Acum un an, la 02 martie 2007, preşedintele UV „Sfântul Gheorghe Biruitorul”, Victor Alerguş, a făcut un apel la împăcare şi creare a unei singure organizaţii a veteranilor Războiului de pe Nistru, ca să devină o „forţă ca şi în 1992, fiind de folos ţării şi izbutind multe pentru acei vii şi pentru cei ridicaţi în ceruri”.
La masa de pomenire, premierul a ţinut în faţa membrilor acestei uniuni un discurs, afirmând că „Guvernul, reieşind din posibilităţi, întreprinde măsuri consecvente întru asigurarea protecţiei sociale a participanţilor şi familiilor celor căzuţi în acest conflict. Conştiinţa civică ne obligă să ne îndeplinim cu sfinţenie datoria de a fi alături de eroii neamului, să comemorăm faptele de vitejie a celor care au înscris pagini de glorie în istoria Moldovei”.
Potrivit datelor statistice, la războiul de pe Nistru au decedat 287 de persoane, circa 40 au fost date dispărute şi alte 3500 au fost mutilate.