logo

Veteranii de Război pentru Independenţa Moldovei cer audiență la Natalia Gavrilița


https://www.ipn.md/ro/veteranii-de-razboi-pentru-independenta-moldovei-cer-audienta-la-7967_1091501.html

Asociațiile Obștești ale Veteranilor Războiului pentru Independența Republicii Moldova cer implicarea personală a premierului Natalia Gavrilița în urgentarea promovării proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative în vederea îmbunătățirii nivelului protecției sociale a veteranilor de război. Reprezentanții asociațiilor solicită audiență la șefa executivului. Despre aceasta a anunțat Alexandru Cimbriciuc, preşedintele reprezentanţei din Soroca a Uniunii Naţionale a Veteranilor de Război pentru Independenţa Republicii Moldova, citând Declarația comună a Asociațiilor Obștești ale Veteranilor adresată Nataliei Gavrilița.

„Avem încredere că revendicările veteranilor de război reprezintă o prioritate și vor fi soluționate cât de curând, pentru că timpul trece în detrimentul nostru, iar speranța de viață a camarazilor noștri este în scădere, unii neajungând nici măcar la pensie. Apărătorii acestui neam merită un trai decent, un trai pe care unii nu-l au și nici nu l-au avut niciodată, cel puțin în semn de omagiu pentru sacrificiul și curajul celor care și-au ridicat în apărarea valorilor naționale, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova”, a spus Alexandru Cimbriciuc într-o conferință de presă la IPN.

Prin Hotărârea Guvernului a fost aprobat Programul național de acțiuni consacrate Anului Recunoștinței față de participanții la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. Acesta prevede și revizuirea cadrului normativ referitor la veteranii de război în vederea îmbunătorii nivelului protecției sociale a veteranilor și a membrelor familiilor celor căzuți la datorie. Prin decizia prim-ministrului, a fost instituit grupul de lucru privind revizuirea cadrului normativ referitor la veteranii de război din care au făcut parte și reprezentanții Asociațiilor Obștești ale Veteranilor de Război.

„Pe parcursul activității, grupul a identificat probleme stringente cu care se confruntă veteranii de război, iar propunerile formulate privind soluționarea revendicărilor înaintate și îmbunătățirea calității vieții veteranilor de război s-a regăsit într-un proiect de lege care a fost trimis spre examinare și promovare conducerii Guvernului, însă până la prezent nu a fost examinat”, se menționează în Declarație.

„Suntem acum martorii unei marginalizării de către Guvern a Biroului pentru relații cu veteranii care este în cadrul Cancelariei de Stat a Guvernului. Curatorul acestui proiect de lege a fost anume Biroul pentru relații cu veteranii. Ne dăm foarte bine seama că guvernării nu este convenabil un birou care apără interesele veteranilor de război”, a afirmat Radu Prisac, preşedintele Uniunii Naţionale a Veteranilor Războiului pentru Independenţă.

La 2 martie s-a împlinit 30 de ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea independenței și integrității Republicii Moldova.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.