logo

Veteranii au scris istorie cu propria viață pentru liniștea noastră de astăzi, șeful IGP


https://www.ipn.md/ro/veteranii-au-scris-istorie-cu-propria-viata-pentru-linistea-7967_1088212.html

La 2 martie 1992, a început conflictul de la Nistru. Lupte sângeroase s-au dat la Cocieri, Coșnița, Dubăsari, Tighina. „Astăzi se fac trei decenii de când ei (apărătorii țării, n.r.) au scris istorie cu propria viață pentru liniștea noastră de astăzi”, a declarat într-un mesaj video, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, transmite IPN.

Potrivit oficialului, ziua de astăzi are o deosebită încărcătură istorică, când trăiește sentimente de recunoștință și onoare pentru cei care au apărat necondiționat acest Pământ și și-au îndeplinit cu demnitate datoria pentru țară.

Șeful IGP menționează că cei care au mers pe câmpul de luptă erau nu prea înarmați, dar „cu duh bărbătesc de a-și apăra țara pentru viitoarele generații”. „Au mers pe câmpul de luptă lăsând în urmă mame, soții și copii, luând cu ei speranța că se vor întoarce, că vor rezista și-i vor mai revedea”. Erau conștienți că în „ploaia de gloanțe” se au doar pe ei și credința puternică. „Mulți s-au întors pe la casele lor cu durerea pierderii camaradului în suflet, cu adânci răni fizice și îngropând în inimi răni care nu se vor vindeca, alții și-au dat ultima suflare pentru Pace”.

„Dragi veterani, vă mulțumim că ne-ați învățat că dragostea de țară nu se măsoară în cuvinte, ci în fapte. Ne-ați arătat ce înseamnă cu adevărat patriotismul, onoarea, demnitatea și v-ați câștigat un loc în paginile istoriei Republicii Moldova. Incontestabilă este lecția voastră de viață. Astăzi, voi retrăiți alături de noi dorința puternică de pace”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

În urma acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova din 1992, 300 de oameni și-au pierdut viața, iar 370 au fost răniți, rămânând cu diferite grade de dizabilitate.