logo

Veronica Păcuraru: Dicţionarul explicativ ar trebui reeditat anual


https://www.ipn.md/ro/veronica-pacuraru-dictionarul-explicativ-ar-trebui-reeditat-anual-7967_1022225.html

Dicţionarele explicative ar trebui reeditate şi completate anual, în condiţiile în care asistăm la o democratizare vădită a limbajului, însă practica de la noi din ţară este departe de o situaţie ideală. De această părere este Veronica Păcuraru, cercetător ştiinţific coordonator în sectorul de lexicologie şi lexicografie al Institutului de Filologie al Academiei de Ştiinţe al Moldovei, conferenţiar universitar şi doctor în filologie.

Veronica Păcuraru a declarat pentru IPN că, de exemplu, în cazul dicţionarului francez Larousse, în fiecare an este publicată o ediţie nouă cu vocabular completat şi actualizat cu unităţi recente, cu sensuri noi care apar la cuvintele din limbă. De asemenea, în lume se practică nu doar reînnoirea dicţionarelor existente, dar şi publicarea altor noi, dat fiind democratizarea foarte intensă a limbajului, apar inovaţii în societate, apar şi termeni noi reieşind din noile realităţi.

La sfârşitul anului trecut a fost încheiată elaborarea unui dicţionar de cuvinte şi sensuri recente, a cărui coordonator este Veronica Păcuraru, însă acesta nu a fost publicat încă din cauza lipsei de surse financiare. Dicţionarul conţine, în special, anglicisme şi în mare parte exemplele au fost preluate din internet, din mass-media şi reprezintă o actualizare din ultimii 5, maximum 10 ani. Potrivit cercetătorului, lucrarea are o concepţie interesantă şi deosebită prin faptul că oricare sens al cuvintelor incluse este ilustrat cu un mini context în care se vede sensul unităţii respective şi posibilităţile de utilizare, adică un context care îţi sugerează cum ar putea fi utilizat cuvântul.

Veronica Păcuraru spune că şi cuvintele existente uneori suferă modificări de semnificaţie în timp şi atunci este nevoie de o actualizare. De exemplu, DEX-ul editat la Bucureşti a fost reeditat ultima dată în 2012. Acum există şi dicţionare online şi aceasta ar fi o soluţie pentru ca lucrările reînnoite să fie puse la dispoziţia publicului larg. În plus, acestea sunt interactive şi chiar şi vizitatorii pot interveni pentru a-şi aduce contribuţia la actualizare.

Veronica Păcuraru a mai spus că reeditarea dicţionarelor vine ca o necesitate a realităţilor şi are menirea să ofere publicului larg un spectru larg de cuvinte, pentru că, până la urmă, limba ne reprezintă. Fiecare trebuie să tindă să se exprime corect, să cunoască limba, pentru că acest fapt asigură o comunicare eficientă şi oportunităţi de dezvoltare personală şi profesională.