logo

Veronica Mihailov-Moraru: Această demisie aproape in corpore nu este un semnal bun pentru cetățeni


https://www.ipn.md/ro/veronica-mihailov-moraru-aceasta-demisie-aproape-in-corpore-nu-7965_1095491.html

Proiectul privind reforma Curții Supreme de Justiție, primele rezultate ale comisiei de pre-vetting și mai multe nemulțumiri de ordin social au dus la demisia aproape in corpore a judecătorilor CSJ. Este opinia ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, potrivit căreia demisiile din sistem nu reprezintă un semnal bun pentru societate și nu contribuie la creșterea încrederii cetățenilor în justiția din Republica Moldova, notează IPN.

20 din cei 25 de judecători ai Curții Supreme de Justiție și-au dat demisia în ultimele două săptămâni. Potrivit Centrului de Resurse Juridice, urmare a acestor demisii, activitatea CSJ va fi, practic, paralizată, iar acest lucru se va întâmpla de la mijlocul lunii aprilie. Ministra Justiției spune că plecările din sistem sunt influențate de proiectul de lege privind reforma CSJ, care prevederea evaluarea tuturor judecătorilor CSJ.

„De un an și jumătate se vorbește despre reforma justiției și anume despre mecanismul de vetting. Prima etapă se referă la pre-vetting adică filtrarea potențialilor candidați care vor dori să facă parte din CSM și CSP. Între timp, de aproape un an, pe platforma Ministerului Justiției, s-a lucrat intensiv la pachetul de legi privind reforma Curții Supreme de Justiție, care prevede evaluarea judecătorilor CSJ. Acest proiect a fost avizat de două ori de Comisia de la Veneția pentru că noi am ținut ca acest mecanism să corespundă standardelor Comisiei de la Veneția. Proiectul în varianta aproape finală l-am prezentat judecătorilor CSJ. Probabil, în acel moment au conștientizat că această lege va intra în vigoare. Acest lucru a coincis cu primele rezultate ale comisiei pre-vetting pentru candidații care doresc să facă parte din CSM. Toate aceste circumstanțe, plus mai multe nemulțumiri de ordin social, au condus la această poziție din partea judecătorilor CSJ”, a spus Veronica Mihailov-Moraru în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Ministra Justiției mai spune că evaluarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție este un mecanism mai echilibrat decât exercițiul de evaluare a candidaților la funcția de membru CSM și CSP. Veronica Mihailov-Moraru spune că a discutat cu judecătorii nemulțumiți, explicându-le că reforma justiției trebuie să aibă loc, fiind promisă atât cetățenilor Republicii Moldova, cât și partenerilor europeni.

„Au înțeles că proiectul privind evaluarea judecătorilor CSJ este un mecanism de vetting adevărat și nu un proces de filtrare. Totuși, nu poate un judecător să fie eliminat din sistem doar pentru niște încălcări minore, trebuie să fie niște marje admisibile de diferențe între venituri și cheltuieli. Probabil, judecătorii s-au gândit că nu merită să meargă în acest exercițiu de evaluare și au considerat că este mai optim să plece mai devreme. Această demisie aproape in corpore nu este un semnal bun pentru cetățeni, nu este un semnal care să contribuie la creșterea încrederii în sistemul judecătoresc”, a mai spus ministrul Justiției.

La 14 februarie, Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat demisiile a 16 judecători de la Curtea Supremă de Justiție, de asemenea și-au dat demisia mai mulți judecători ai Curții de Apel. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a calificat demisia în masă a judecătorilor drept un act de rezistență, menit să blocheze reforma justiției.