Veniturile de la prestarea serviciilor de telefonie fixă au constituit 471,8 milioane de lei în primul trimestru
https://www.ipn.md/ro/veniturile-de-la-prestarea-serviciilor-de-telefonie-fixa-au-constituit-7966_959511.html
În primul trimestru al anului, veniturile provenite de la prestarea serviciilor de telefonie fixă au constituit 471,8 mil. lei, depăşind cu 96,6 mil. lei vânzările realizate, în aceeaşi perioadă, de operatorii telefoniei mobile, arată un raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Telecomunicaţii şi Informatică (ANRTI).
Primul loc în structura venitului obţinut de operatorii de telefonie fixă îl deţin vânzările serviciilor de apeluri internaţionale atât de origine, cât şi de terminaţie – 44,57%, locul doi, cu 15,91%, revine apelurilor spre reţelele mobile GSM, iar locul trei, cu 9,81% - apelurilor locale efectuate peste limita abonamentelor deţinute de abonaţi.
În perioada de referinţă, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) al operatorilor de telefonie fixă s-a menţinut la nivelul anului 2005, fiind de 175,2 lei. Acest indicator depăşeşte cu 53% venitul mediu obţinut, în aceeaşi perioadă, de operatorii de telefonie mobilă. Totodată, investiţiile efectuate în reţelele de telefonie fixă au crescut mai mult de 2 ori, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2004, şi au ajuns la nivelul de 62,4 mil. lei. Acest indicator este cu 20,7 mil. lei mai mic decât cel înregistrat, în perioada de raport, de operatorii de telefonie mobilă.
Numărul de abonaţi ai telefoniei fixe a crescut cu 8 mii si a atins cifra de 937,4 mii, dintre care 31,3 mii au fost conectaţi la reţea prin radio acces la bucla locală (WLL) în baza tehnologiei CDMA2000 (450MHz) de către SA “Moldtelecom”. Drept urmare, rata de penetrare a acestui tip de telefonie, raportată la o suta de locuitori, s-a ridicat la 27,71 %, indicator care este cu 5,79 puncte procentuale mai mic decât nivelul de penetrare al telefoniei mobile.
Principalul operator de telefonie mobilă este SA “Moldtelecom”, care a deţinut, în primul trimestru al anului, o cotă de 99,42% din totalul de abonaţi, şi 99,15 la sută din valoarea acestei pieţe. Restul a revenit operatorilor alternativi ÎS „Calea ferată a Moldovei”, societăţilor „Riscom”, “Arax-Impex” şi “Sicres”.
La începutul anului 2006, la ANRTI erau înregistraţi 28 de titulari de licenţe autorizaţi să presteze servicii publice de telefonie fixă locală, dintre care doar cinci operatori au furnizat astfel de servicii.