logo

Venirea Băncii Transilvania în Moldova e un semnal și pentru alți investitori, Pavel Filip


https://www.ipn.md/ro/venirea-bancii-transilvania-in-moldova-e-un-semnal-si-pentru-alti-investitori-pa-7966_1040950.html

Venirea Băncii Transilvania în Republica Moldova, prin preluarea în comun cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare a pachetului majoritar de acțiuni Victoribank, este și rezultatul eforturilor depuse de Guvern pentru stabilizarea situației în sectorul bancar și constituie un semnal încurajator și pentru alți potențiali investitori. Este declarația făcută de premierul Pavel Filip la o întrevedere pe care a avut-o astăzi, 4 aprilie, cu directorul executiv al Departamentului instituții financiare BERD, Nick Tesseyman, președintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, și președintele Victoriabank, Bogdan Pleșuvescu, transmite IPN.

Premierul a menționat că își dorește un dialog direct cu investitorii mari. Pentru a asigura o utilizare mai eficientă a banilor, a fost revăzut mecanismul de coordonare a asistenței externe. Acum de această activitate este responsabil Ministerul Finanțelor, fapt ce asigură o utilizare prudentă și mai eficientă a banilor publici. Prim-ministrul a vorbit și despre acțiunile întreprinse de Guvern pentru ameliorarea mediului de afaceri. Pavel Filip a menționat reducerea numărului instituțiilor cu funcții de control și a actelor permisive. Actele sunt acordate prin ghișeul unic.

Reprezentanții BERD și ai Băncii Transilvania au menționat buna colaborare cu echipa Ministerului Finanțelor și a Băncii Naționale a Moldovei, se menționează în comunicatul de presă remis de Guvern după întrevedere. Ei au reafirmat angajamentul de a face investiții  în economia națională. O dovadă în acest sens este și participarea Victoriabank la realizarea programului de stat „Prima casă”.

În  noiembrie 2017,  Banca Transilvania a obținut permisiunea Băncii Naționale pentru dobândirea cotei în mărime ce depășește 50% în capitalul social al Victoriabank. Tranzacția de achiziționare a cotei de control în capitalul Victoriabank a fost realizată în două etape, la 16 și 19 ianuarie 2018, prin achiziționarea cotei de 39,2% de la fostul acționar al băncii și prin preluarea controlului, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, asupra actualului acționar al băncii VB Investment Holding B.V. (Marea Britanie).  În prezent, Banca Transilvania deține împreună cu BERD 66,77% din capitalul social al Victoriabank.