logo

Venera Gasparean se adresează secretarului general CoE în legătură cu dosarul fiului ei


https://www.ipn.md/ro/venera-gasparean-se-adreseaza-secretarului-general-coe-in-legatura-cu-dosarul-fi-7967_1035865.html

Președinta diasporei armene în Moldova, Venera Gasparean, se adresează secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, cu rugămintea să ia sub controlul său plângerile pe care le-a trimis la CEDO în privința încălcării drepturilor fiului ei, David Davitean, despre care spune că a fost condamnat pe nedrept. Potrivit Venerei Gasparean, nu este vorba despre o simplă cauză penală, ci una politică, de persecutare a familiilor etnice armene.

David Davitean a fost reținut în octombrie 2016 pentru complicitate cu fostul său cumnat, Vitalie Proca, la tentativa de asasinare a bancherului Gherman Gorbunţov, iar în iunie anul curent a fost condamnat de prima instanță la 16 ani de închisoare într-un dosar mai vechi de tâlhărie. Venera Gasparean spune că fiul său este nevinovat, iar toate acuzațiile au fost fabricate în încercarea a justifica acțiunile ilegale îndreptate asupra familiei sale.

Într-o conferință de presă la IPN, Venera Gasparean a amintit că fiul ei a fost reținut pentru că ar fi fost complice la tentativa de omor a lui Gorbunțov, în lipsa oricăror dovezi, iar condamnat a fost în baza altor capete de acuzare, într-un dosar fabricat, fiindu-i încălcat dreptul la un proces echitabil. David este deținut într-o celulă amplasată în subsolul penitenciarului și este foarte bolnav, fiind diagnosticat cu hernie de disc și cu tumoare cerebrală. Femeia spune că luni la rând David nu a avut nicio întrevedere cu familia. Atunci când fiul ei este transportat în instanța de judecată sau chiar și la spital,  este escortat în condiții de maximă securitate, cu zeci de mascați, ca și cum ar fi un criminal deosebit de periculos.

Avocata Ludmila Bolocan a declarat că David Davitean a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru fapte pe care nu le-a comis. Cumulativ cu arestările anterioare, este privat de libertate timp de 12 luni, termen care încalcă prevederile legale. Până la pronunțarea unei sentințe finale, avocații cer ca acesta să se afle în libertate. 

„Potrivit articolului 408 al Codului de procedură penală, dacă sentința se atacă cu apel ea este suspensivă de executare, iar potrivit articolului 466, sentința devine executorie în momentul când este definitivă. Prin urmare, constatăm că inculpatul nu are o sentință definitivă, însă continuă să se afle în penitenciarul 13. Noi la etapa actuală obținem doar niște răspunsuri sub formă de scrisori pe care nu le putem contesta. Cerem să ni se dea un răspuns sub formă de ordonanță, pe care să-l putem contesta”, a spus avocata.

Un alt avocat al familiei, Alexandru Botnariuc, a spus că în dosarul lui David nu au fost aduse niciun fel de probe, iar ceea ce i se încriminează este total nefondat. Apărarea a mai spus că această cauză nici nu trebuia să ajungă în judecată, pentru că există toate temeiurile pentru nulitatea actelor în baza cărora a fost inițiată. Avocații au scris cereri către Uniunea Europeană și spun că au suficiente dovezi pentru a-și susține poziția la CEDO.