Președinta diasporei armenești în Moldova, Venera Gasparean, a intrat în posesia unor secvențe video care, spune ea, demonstrează atitudinea neglijentă a angajaților Penitenciarului nr. 13 față de fiul său, David Davitean, după ce acesta a fost bătut cu cruzime acum aproape două luni. Femeia face apel către organele procuraturii să ia în considerare respectivele imagini.
Într-o conferință de presă la IPN, Venera Gasparean a spus că fiul ei a fost bătut crunt, timp de patru ore, cu scânduri și bastoane din aluminiu, iar ca urmare a suferit numeroase traumatisme: fracturi, tumori și fisuri craniene. Acesta nu are voie să primească colete, are parte de o alimentație inadecvată și îi sunt refuzate întâlnirile cu familia. „Asupra fiului meu a avut loc o tentativă de omor”, a spus Venera Gasparean.
Femeia susține că în spatele acestor acțiuni ar sta șeful Penitenciarului nr.13, Igor Pântea, dar și un oarecare Stas, garda de corp a lui Gheorghe Cavcaliuc, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției. Până în acest moment, pe faptul violențelor aplicate fiului său nu s-a deschis un dosar penal.
Avocatul familiei, Alexandr Bodnariuc, a explicat că imaginile video surprind momentul în care David Davitean a fost dus la spital după bătaie. Când bărbatul l-a rugat pe medic să ia legătură cu familia pentru a le comunica celor apropiați despre starea în care se află, reprezentanții Penitenciarului nr. 13 l-au scos forțat pe David din cabinet și cu aceasta s-au încheiat toate investigațiile. „Din aceste secvențe video este clar ce fel de asistență medicală se oferă în penitenciar și cum se respectă drepturile omului”, a spus avocatul.
Reprezentantul legal al familiei și-a manifestat speranța că, în septembrie, când va avea loc ședința Curții de Apel pe cazul lui David Davitean, se va respecta Constituția Republicii Moldova. Or, din experiența anterioară, „pentru procurorii și judecătorii participanți la cazul lui David Davitean Constituția nu există”, a mai spus avocatul.
După agresarea lui David Davitean, avocatul poporului, Mihail Cotorobai, într-un comunicat de presă, și-a exprimat regretul în legătură cu faptul că reacțiile autorităților responsabile s-au dovedit a fi inadecvate și neproporționale gravității cazului de maltratare a deținutului Davitean, mai ales după precedentul Andrei Brăguța, care a decedat în penitenciar. Ombudsmanul constată cu îngrijorare că răspunsurile care i-au fost oferite sunt mai mult formale și nu prezintă dovada faptului că s-ar fi procedat la investigații eficiente, pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate. Or, nepăsarea și impunitatea generează noi cazuri de maltratări și violențe în locurile de detenție, a spus ombudsmanul.