logo

Veaceslav Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în Federația Rusă


https://www.ipn.md/ro/veaceslav-platon-a-fost-condamnat-la-20-de-ani-7967_1098492.html

Un tribunal din Moscova l-a condamnat în lipsă pe omul de afaceri moldovean, Veaceslav Platon, la 20 de ani de închisoare. Instanța l-a recunoscut vinovat în scoaterea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Despre aceasta scrie agenția rusească TASS, care face trimitere la serviciul de presă al Procuraturii Generale ruse, transmite IPN.

Judecătoria de la Moscova l-a găsit vinovat pe Veaceslav Platon de comiterea infracțiunilor „crearea unei asociații criminale” și „comiterea de tranzacții valutare privind transferul de fonduri în valută străină în conturile unor nerezidenți cu utilizarea documentelor false” prevăzute de Codul penal al Federației Ruse.

Cazul este examinat în lipsa lui Veaceslav Platon, deoarece persoana cercetată se află la momentul actual în urmărire internațională. De asemenea, instanța a decis confiscarea bunurilor care i-ar aparține lui Veaceslav Platon.

Inga Grigoriu, președinta comisiei parlamentare care a anchetat cazul „Laudromat”, menționa în anul 2021 că banii din „Laundromat” nu au avut doar caracter tranzitoriu pe teritoriul Republicii Moldova, așa cum intenționat a fost creată această percepție. Folosirea banilor în țară a produs și impact pe plan național. Potrivit Ingăi Grigoriu, Laundromat-ul avea în calitate de reprezentanți legali ai companiilor creditoare, înregistrate în zone off-shore, cetățeni ucraineni, a căror misiune era să depună cereri de chemare în judecată în numele entităților juridice creditoare cu scopul de a fi emise ordonanțele judecătorești către executorul judecătoresc ales de creditor. Toate ordonanțele erau executate într-o singură bancă comercială din Republica Moldova, iar banii erau încasați forțat de pe contul băncilor corespondente din Federația Rusă. Rolul executorilor judecătorești era extrem de important în realizarea schemei. Cinci executori judecătorești erau contractați de 20 de companii înregistrate în zone offshore, companii care au mai fost implicate în scheme. Potrivit Raportului Kroll, entitățile respective juridice ar fi conexe grupurilor de companii afiliate lui Veaceslav Platon, Vlad Plahotniuc sau Ilan Șor, a remarcat parlamentara.