logo

Veaceslav Negruța: Reforma fiscală adoptată de Parlament poartă grija celor cu bani mulți și murdari


https://www.ipn.md/ro/veaceslav-negruta-reforma-fiscala-adoptata-de-parlament-poarta-grija-celor-7978_1043200.html

Proiectele de legi privind reforma fiscală, inclusiv amnistierea fiscală, adoptate joi de către Parlament, avantajează și poartă grija persoanelor cu bani mulți și murdari. Acestea pun cruce pe tot ce se cheamă investigație KROLL, urmărirea banilor pentru a recupera mijloacele furate. Declarația a fost făcută de expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruța, ex-ministru de finanțe, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Potrivit lui, când este vorba de cota unică la impozitul pe venit în mărime de 12%, în formula care a fost propusă, ea se obține pe două direcții: prin reducerea cotei de la 18% la 12%, cu care se impozitează oamenii cu venituri mari, iar cota de 7% cu care se impozitează veniturile mai mici, a fost majorată până la 12%. Conform calculelor efectuate de Transparency International Moldova, se arată foarte clar că beneficiarii de la această cotă unică este categoria de cetățeni cu venituri mari și foarte mari. „În buzunarul lor, în fiecare lună, va rămâne câte 2-3 mii de lei. Când vorbim de domenii cum ar fi agricultură, medicină, educație, ceea ce va rămâne în plus în buzunarul omului, este în proporție de 6-30 de lei”, spune Veaceslav Negruța.

Totodată, prevederea privind cota unică de impozitare duce la o gaură în bugetele publice locale. Toate primăriile vor fi lipsite, în total, de suma de circa 700-800 de milioane de lei anual pentru că bugetele locale depind de impozitul pe venit al persoanelor fizice. „Noi putem să ne trezim mâine-poimâine că primăriile n-o să aibă cu ce plăti ceea ce ține de activitățile locale”, a menționat expertul.

Veaceslav Negruța atenționează că amnistia fiscală din acest an, a doua încercare după 2016, este aceeași încercare de readucere în țară și legalizare a unor mijloace care au fost anterior extrase din sistemul bancar din Republica Moldova, nu se exclud și alte mijloace cu probleme din diverse jurisdicții prin legea cetățeniei prin investiții.

„Toate acțiunile care s-au întâmplat după noiembrie 2014 și până în ziua de azi arată foarte clar că s-a avut grija ca evenimentele din 2014 să se întâmple exact așa cum s-au întâmplat: extragerea de miliarde din băncile comerciale, ulterior din rezervele Băncii Naționale, ulterior convertite în datorie de stat. Toate aceste persoane aflate la guvernare, în Parlament și Guvern, începând cu 2014 au fost persoanele care într-un fel sau altul au determinat deciziile politice care veneau să asigure confort și protecție persoanelor care au beneficiat sau care au fost implicate în extragerea mijloacelor financiare din Republica Moldova”, a declarat Veaceslav Negruța. Potrivit lui, găselnița care a fost adoptată ieri în Parlament nu este altceva decât legalizarea ilegalităților admise anterior și este punctul final în toată opera jafului bancar care s-a întâmplat în Republica Moldova.

„Dacă grupul politic de la guvernare ar fi avut interesul investigării și recuperării miliardului, cu siguranță nu era să vină cu asemenea proiecte, cu siguranță era să pornească procedurile de urmărire mult mai înainte, iar cei vizați în raportul KROLL erau să întoarcă banii”, a opinat el.

Expertul susține că reacțiile instituțiilor internațională arată foarte clar că autoritățile Republicii Moldova au ca scop izolarea țării, ca să o dirijeze după bunul plac și să gestioneze inclusiv resursele legalizate. „Declarațiile autorităților că nu le interesează condițiile și condiționalitățile din acordurile internaționale conturează Republica Moldova ca o dictatură și ca un fel de off-shore care vine să transforme țara într-o zonă de spălare de bani. De fapt, este vorba de o zonă de risc și risc de insecuritate pentru toți din preajma noastră și cu siguranță exista un tratament pe măsură, inclusiv din partea UE”, a declarat Veaceslav Negruța.