logo

Veaceslav Negruța: Presupun că cea mai mare problemă pentru guvernator l-a creat pachetul care conține amnistia capitalurilor


https://www.ipn.md/ro/veaceslav-negruta-presupun-ca-cea-mai-mare-problema-pentru-guvernator-l-a-creat--7978_1045429.html

Faptul că guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, și-a anunțat demisia într-un briefing ad-hoc arată că acesta era determinat să plece și nu a oferit nicio șansă să se lase convins să mai rămână în oficiu. Probabil că există niște lucruri grele pe care guvernatorul Cioclea le-a considerat poate o lovitură puternică față de dânsul ca economist, în funcția pe care a deținut-o. De această părere este expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruța. În opinia lui, cea mai mare problemă pentru guvernator l-a creat acel pachet așa-zis fiscal, dar care conține legea amnistiei capitalurilor, transmite IPN.

Veaceslav Negruța spune că mandatul pe care l-a obținut guvernatorul Cioclea pentru șapte ani a pornit dintr-o situație proastă – criza determinată de frauda bancară. Criza era și de ordin financiar, și de ordin bancar, și de ordin economic.

Totodată, expertul spune că noul cadru legal privind activitatea băncilor a fost elaborat la insistența, pe de o parte, a experților din afară, toate aceste modificări s-au făcut sub ghidajul Fondului Monetar Internațional și, pe de altă parte, echipa de la Banca Națională a fost cea care a lucrat în măsura în care a avut spațiu de a scoate anumite zone de risc care existau în legislație. „Problema mare în Republica Moldova nu este legea bună sau rea, este aplicarea legii”, a declarat Veaceslav Negruța în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Potrivit lui Veaceslav Negruță, în pachetul legislației bancare s-a intervenit deja de multe ori și nu exclude că prin acestea au fost deschise mai multe zone de risc care creau un disconfort profesional inclusiv guvernatorului. „Presupun că cea mai mare problemă pentru guvernator l-a creat acel pachet așa-zis fiscal, dar care conține legea amnistiei capitalurilor. Or, vizavi de această lege, care este una nocivă, s-a expus și FMI și BM, și alți parteneri de dezvoltare. Din prima încercare nu s-a reușit în anul 2016, iată acum, în 2018, s-a reușit, iar guvernatorul BNM este guvernator la FMI din partea Republicii Moldova și din această postură orice guvernator este într-un fel, pus la bătaie între două pietre. Disconfortul respectiv ar putea fi un element important în decizia anunțată azi”, spune Veaceslav Negruța.

De asemenea, expertul amintește despre câteva proiecte care au apărut în ultimele luni privind Banca Națională. Unul dintre ele se referă la compensații pentru persoanele care pleacă din BNM, altul se referă la gestionarea de la distanță a Băncii Naționale. „Vedem o interferență. Nu știu dacă e din afară, din Banca Națională sau din zona politicului, dar aceasta mă duce la gândul că cineva foarte insistent a lucrat ca să preia BNM nu doar așa cum era până acum, dar chiar și de la distanță”, spune expertul.

Expertul IDIS „Viitorul” Veaceslav Ioniță spune că se cunoaște faptul că existau multe probleme în sistemul bancar atunci când guvernatorul Cioclea a preluat funcția. „Diagnoza s-a făcut. Nu am văzut niciun raport despre faptul, dacă s-a reușit să se depășească aceste situații”, spune expertul. În plus, niciodată nu s-a vorbit despre guvernanța internă a BNM. „Să spui că s-a întâmplat jaful bancar și BNM a stat într-o parte, surprinsă că s-a întâmplat, este o greșeală. Eu sper foarte mult că domnul Cioclea a făcut o investigație internă pentru a vedea care sunt fisurile, problemele și găurile în guvernanța internă a BNM. Unde n-a funcționat, unde nu s-au aprins semnalele, cum a fost posibil să te bagi într-o bancă comercială, să modifici sistemul informațional, care era sistemul de audit, de garantare că nu se poate întâmpla așa ceva”, a menționat expertul. Veaceslav Ioniță admite că Sergiu Cioclea a făcut o asemenea investigație, însă nu ține minte să se fi anunțat în public câte persoane au fost demise, câte dosare au fost transmise în judecate, câte demersuri au fost făcute către Procuratura Generală.

În opinia lui, având în vedere contextul Republicii Moldova, evenimentele din sistemul bancar, lipsa de răspunsuri pentru întrebările fundamentale, Sergiu Cioclea, pentru a face un bine interesului public, trebuie să vină cu mai multe detalii. „Eu cred că această conferință de presă este prea puțin pentru țara în care trăim noi”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Marți, 20 noiembrie, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, și-a anunțat demisia, din data de 30 noiembrie. Cererea a fost prezentată președintelui Parlamentului, Andrian Candu.