Acordul cu Fondul Monetar Internaţional, dacă va fi semnat, este un ultim colac de salvare acordat Republicii Moldova pentru a pleca de la autoizolare şi de a avea colaborare şi cu alţi parteneri de dezvoltare. Declaraţia a fost făcută de expertul economic Veaceslav Negruţă, ex-ministru al finanţelor, în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Importanţa economico-politică a Acordului Republicii Moldova cu FMI şi capacitatea politică de a-l implementa”, ediţia a 58-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenţia de presă IPN în coproducţie cu Radio Moldova.
Expertul susţine că un memorandum cu FMI este mai degrabă unica şansă şi soluţie pentru Republica Moldova de a ieşi din izolarea în care a fost băgată de autorităţi în ultimii trei ani. Astfel, neavând un program activ cu FMI, neavând politici coerente economice, financiare şi sociale, Republica Moldova a rămas de una singură şi cu toate finanţările externe de la alţi parteneri de dezvoltare blocate. „Sigur că aceasta a agravat situaţia şi a distorsionat întreaga macroeconomie a Moldovei”, susţine Veaceslav Negruţă.
Potrivit lui, Memorandumul cu FMI este unicul mijloc pentru ca să se poată impune acestei guvernări coerenţă în politici economice, financiare şi sociale. Totodată, Veaceslav Negruţă a menţionat că este pentru prima dată când se va pune accentul pe reforma justiţiei şi lupta cu corupţia, ceea ce nu s-a mai întâmplat în acorduri dintre Republica Moldova şi FMI.
În opinia expertului, s-a depus un efort enorm pentru ca în ultimii trei ani să nu existe un memorandum între Republica Moldova şi FMI. „Cu această ocazie au picat guverne şi guvernatori doar ca să nu se întâmple un acord între FMI şi autorităţile de la Chişinău. Este punctul zero de unde au pornit negocierile în 2016”, spune Veaceslav Negruţă.
Expertul spune că actualmente Moldova are o înţelegere la nivel tehnic, la nivel de personal, cu FMI. Aceasta înseamnă că există o scrisoare de intenţie din partea Republicii Moldova, semnată de către patru funcţionari sus-puşi. „Din păcate, toate angajamentele în acea scrisoare şi anexele, aşa-numitul Memorandum sub formă de proiect, nu sunt aduse la cunoştinţa colegilor din Guvern, nu mai zic de Parlament, care urmează în timpul cel mai apropiat să realizeze precondiţiile pentru ca la Washington să fie luată o decizie favorabilă pentru Republica Moldova. De aici o să apară anumite surprize şi tensionări în lunile care urmează”, spune expertul.
Potrivit lui, 60% din noul memorandum sunt dedicate sectorului bancar. Este vorba de corectarea situaţiei vizavi de transparenţa acţionariatului, buna guvernare corporativă în sectorul bancar, readucerea credibilităţii faţă de sistemul bancar, cu elemente necesare de independenţă a Băncii Naţionale. Elementul important este investigarea şi strategia de recuperare a mijloacelor fraudate.
Un alt element ca şi precondiţie este rectificarea de buget. „Or, e cunoscut că în 2016 bugetul a fost aprobat foarte recent, cu o mare întârziere, dar cel mai trist e că era clar că acest buget nu mai este realist. Respectiv, trebuie să fie aplicată rectificarea, care va costa politic şi social mult. Aici este cazul să facem apel la autorităţi să iasă acum şi să lămurească societăţii şi propriilor actori din această guvernare în ce constă această rectificare a bugetului pentru că este vorba de ajustări la cheltuieli, e vorba de consolidări pe filiera fiscală cu scopul de a reduce acel handicap între posibilităţi şi necesităţi bugetare. Acest exerciţiu urmează să fie realizat în luna septembrie”, spune Veaceslav Negruţă.
În opinia lui, pentru că este deja aproape campania electorală, acest exerciţiu va fi din nou pus doar pe filiera Guvernului prin asumare de răspundere pentru a nu genera anumite situaţii de disconfort pentru anumite partide aflate la guvernare.
Dezbaterile publice cu tema „Importanţa economico-politică a Acordului Republicii Moldova cu FMI şi capacitatea politică de a-l implementa”, ediţia a 58-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sunt realizate cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.