Veaceslav Ioniţă: „Nu există nicio decizie în privinţa cursului valutar”
https://www.ipn.md/ro/veaceslav-ionita-nu-exista-nicio-decizie-in-privinta-cursului-valutar-7966_979468.html
Deprecierea bruscă a leului moldovenesc faţă de dolar şi moneda unică europeană în ultimele zile, devine subiect de dispută între guvernanţi şi opoziţie. Autorităţile declară că nu este motiv de panică, iar opoziţia spune că printr-o astfel de metodă Guvernul vrea să obţină bani suplimentari în buget cu preţul sărăcirii populaţiei, transmite Info-Prim Neo.
Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, recomandă cetăţenilor să nu panicheze, pentru că oscilarea cursului este ceva normal. „Nu există nicio decizie de a întreprinde ceva în privinţa cursului valutar. Deprecierea şi aprecierea valutei naţionale este similară fenomenului gripei, un proces firesc în toamnă, primăvară şi iarnă”, spune Ioniţă, precizând că tendinţe globale în acest sens nu există şi că este vorba despre o oscilaţie a pieţei.
În acelaşi timp, ex-ministrul economiei şi comerţului, Igor Dodon, deputatul fracţiunii comuniste, este de părere că prin deprecierea leului, guvernarea „doreşte să obţină venituri suplimentare la bugetul de stat”. Un alt argument invocat de Dodon ar fi respectarea de către Guvernul Filat a unor angajamente ale Fondului Monetar Internaţional. „FMI a insistat la toate etapele ca guvernul R. Moldova, BNM, să permită o depreciere a valutei naţionale. Eu cred că guvernarea şi-a asumat acest angajament şi acum urmărim o depreciere bruscă până la sfârşitul anului, până când nu va primi banii de la FMI”, a opinat Dodon.
Ex-ministrul economiei mai spune că, pe termen scurt, pentru a-şi achita facturile, Guvernul procedează corect, însă pentru o perioadă medie şi lungă acest lucru ar fi mai periculos. „Deprecierea duce la o creştere galopantă la tarife şi preţuri la produsele de primă necesitate, în final, pe fondalul stopării majorării de salarii şi reducerii unor compensaţii nominative pentru unele categorii ale populaţiei, va duce la sărăcie”, mai spune Igor Dodon.
La şedinţa Biroului permanent al parlamentului de vineri, 11 decembrie, deputaţii comunişti au cerut ca la una dintre şedinţele legislativului din săptămâna viitoare să fie invitat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, pentru a oferi explicaţii privind starea de lucruri pe piaţa valutară naţională. Majoritatea coaliţiei liberal-democrate însă s-a opus invitării guvernatorului.
„Cred că parlamentul, care i-a dat vot de încredere acestui guvernator, are dreptul să-l invite, pentru a afla care este situaţia şi pentru a opri panica. Nu ştiu de ce Alianţa a procedat astfel, poate ei se tem să nu-i dăm cu faţa în glod?”, a opinat Dodon.
Cursul valutar oficial pentru dolar şi euro, stabilit de BNM, a început să crească la începutul săptămânii curente. Dolarul a crescut de la 11,30 lei la 11,84, iar moneda unică de la 16,70 lei până la 17,44 lei.