Veaceslav Ioniţă: Mărfurile din regiunea transnistreană sunt mai competitive în UE decât cele din dreapta Nistrului
https://www.ipn.md/ro/veaceslav-ionita-marfurile-din-regiunea-transnistreana-sunt-mai-competitive-in-7966_967941.html
De Preferinţele Comerciale Autonome (comerţul asimetric), care urmează să fie acordate R. Moldova de către Uniunea Europeană, vor putea beneficia într-o mai mare măsură întreprinderile din Transnisria, care au capacitatea de a exporta în UE, a declarat pentru Info-Prim Neo, analistul economic Veaceslav Ioniţă.
Potrivit lui, şi în anul 2007 de sistemul generalizat de preferinţe GSP+ au beneficiat mai mult întreprinderile transnistrene, producţia cărora este competitivă în UE. Ioniţă a menţionat, în special, producţia Uzinei metalurgice din Râbniţa, textilele, cimentul şi producţie electronică.
Expertul susţine că majorarea cu 30% în anul 2007 a comerţului extern al R. Moldova a avut loc tot graţie mărfurilor din regiunea transnistreană, solicitate pe pieţele UE.
Potrivit lui Ioniţă, UE acordată regim de comerţ asimetric ţărilor sărace. Totodată, expertul afirmă că taxele vamale în comerţul extern sunt pentru UE un instrument neînsemnat de protejare a pieţei. Cel mai important instrument sunt cerinţele drastice faţă de certificarea calităţii producţiei. Din acest considerent, mărfurile producătorilor moldoveni nu sunt competitivi.
„Anularea taxelor vamale asigură poate un succes de maxim 10% în reuşita penetrării pieţei europene. Poate sunt sute de agenţi economici care au beneficiat de GSP+, doar că aplicarea acestui sistem nu a adus noi exportatori moldoveni pe piaţa UE”, a precizat expertul.
Ioniţă spune că cei care au exportat în baza GSP+ nu au resimţit avantajele aplicării acestui sistem din cauza că în ultimul timp s-a menţinut tendinţa de apreciere a leului moldovenesc, iar cele 5-10% din taxele vamale câştigate de la exportul în UE, au fost pierdute în rezultatul aprecierii continue a leului.
„Producătorii moldoveni ar trebui să conştientizeze realitatea. Realitatea e că avem pământul cel mai bun, dar ne batem joc de acesta cu o producţie de 7 ori mai mică decât în Europa şi decât în orice cincinal de pe vremea URSS. Nu avem industrie, nu avem mărfuri competitive, iar situaţia generală este una extrem de proastă”, a menţionat analistul.
Referindu-se la situaţia din industria vinicolă din ţară, Veaceslav Ioniţă a menţionat că în ramură activează circa 20 de întreprinderi „adevărate”, care au reuşit să se „conecteze” la UE, precizând că se referă la companiile care au un marketing eficient, graţie căruia au pătruns pe pieţe importante de desfacere, precum Germania, Franţa, Marea Britanie, SUA etc. „Sunt întreprinderi care activează normal, care nu au nici o treabă cu Agenţia Agroindustrială „Moldova Vin”, care au asociaţia lor separată vinicolă, care promovează vinurile în echipă, au stand comun la expoziţii internaţionale. Acestea reuşesc pentru că aşa trebuie să se comporte oamenii de afaceri şi aşa este businessul nou”, a subliniat Ioniţă.
„Ceea ce trebuie să se întâmple acum, pentru creşterea competitivităţii mărfurilor moldoveneşti este ca „toţi dinozaurii sovietici” să dispară, aici avându-se în vedere întreprinderile formate în baza fostelor întreprinderi sovietice, conducerea cărora nu a creat şi nu a dezvoltat nimic, singurul merit al cărora fiind că la momentul destrămării URSS-ului au avut norocul să se găsească pe lângă un activ pe care îl parazitează până în prezent”, a concluzionat expertul. În opinia sa, astfel de întreprinderi nu vor putea exista mai mult de încă 2-3 ani.
Dintre ţările membre CSI, de sistemul GSP+ la exportul în UE beneficiază doar R. Moldova şi Georgia, iar de comerţ asimetric nu beneficiază nici un stat membru al CSI. Consiliul Uniunii Europene va oficializa acordarea regimului de comerţ asimetric pentru Moldova la 21 ianuarie.